FAQ – Webhotell

FAQ – Webhotell2024-02-12T12:31:34+02:00

Svar på de vanligste spørsmålene om webhotell

Kundeforholdet Domene & DNS Webhotell E-post

Hva er FTP (File Transfer Protocol)?2018-08-21T20:42:13+02:00

FTP er en forkortelse for «File Transfer Protocoll» og er en standard for å overføre filer mellom to datamaskiner. FTP-protokllen er operativsystemuavhengig, noe som betyr at du kan benytte filoverføringsteknologien på såvel Linux, PC, Mac, iOS og Android. FTP-protokollen er idag den eldste standarden for filoverføring av filer i et TCP/IP-basert nettverk.

For å kunne overføre filer via ftp kreves det at du har en ftp-konto på en ftp-server og en ftp-klient installert på din datamaskin. Alle som har et webhotell hos OnNet har en ftp-server inkludert i tjenesten, og gjennom kontrollpanelet kan du opprette et ubegrenset antall ftp-kontoer som du kan gi ulike rettigheter. Det vil si sette ulike restriksjoner for hvilke mapper de skal kunne få tilgang til og hva de har lov til å gjøre.

Hvilke mapper på webhotellet eller i din private nettsky de skal ha tilgang til bestemmer du selv når du oppretter ftp-kontoen. Ofte kan det være lurt å begrense folks tilgang til dokumenter og fil-områder til de områdene og dokumentene de strengt tatt trenger tilgang til og ikke mer.

Ulemper

Alle teknologier har sine fordeler og ulemper. Fordelene ved ftp er det enkelt å se, men det finnes også noen ulemper det er vært å være klar over:

  • All kommunikasjon går ukryptert og kan derfor leses av alle som har tilgang til kommunikasjonen mellom de impliserte maskinene.
  • Protokollen er vanskelig å håndtere for en brannmur. Port 21 er inaktiv under dataoverføringen, noe som kan medføre at forbindelsen opphører. (Dataoverføringen vil normalt bli fullført likevel, men kan gi tilsynelatende feilmeldinger.) Det kan tenkes at dataoverføring blir forsøkt på andre porter enn port 20, noe som ofte vil stoppes av brannmuren. Flere overføringer kan gå parallelt, som også krever spesiell håndtering av brannmuren.
  • Det kan være mulig å be FTP-serveren å levere en fil på en tredje maskin. Selv om dette er ment å være en nyttig egenskap, har det i en del sammenhenger vært benyttet til illegal virksomhet.
LiteSpeed webserver2020-09-19T16:46:57+02:00

LiteSpeed er en lisensiert webserver teknologi som gjør alle nettsider 3-75 ganger raskere enn når de kjører på en Apache webserver (markedstandarden idag). LiteSpeed benytter den samme konfigurasjonen som Apache webserver slik at ingen endringer er nødvendig å gjøre i oppsettet av nettstedet for å gå over fra Apache til LiteSpeed webserver.

Les vår hovedartikkel om LiteSpeed webserver for nærmere informasjon om denne raske webserver teknologien og hvorfor du bør velge denne webserver teknologien til din neste webserver for ditt nettsted.

Hva er et Webhotell ?2020-09-20T19:40:51+02:00

Et webhotell er det norske ordet for web hosting, og er en;

en tjeneste hvor du leier plassen og tjenestene du trenger for å lage egne nettsider og opprette e-postkontoer til ditt domene. Pakken inkluderer navnetjenere, webserver, ftp-server, fil-server, databaseserver, brannmur og mailserver, samt alle serverprogrammene du trenger for å administrere og vedlikeholde disse tjenestene,

For nærmere informasjon om hva et webhotell er viser vi til følgende hovedartikkel om webhotell:

 

HTML og CSS2018-08-22T13:23:25+02:00

html-css

HTML/HTM

HTML standarden er et universelle språk for formatering av en nettside.

Alle våre webhotell har full støtte for alle versjoner av de universelle markeringsspråkene HTML/HTM, XHTM/XML og CSS. Det er bare å laste opp disse filene til din root på webhotellet og filene vil virke uten at du trenger å gjøre noe som helst i ditt kontrollpanel.

HTML står for “HyperText Markup Language”, og benyttes av mange andre språk for å angi hvordan dataene på en side – f.eks. en PHP, ASP og ASPX side – skal vises. Rene HTML-sider har alltid et filnavn som slutter på .html eller .htm.

HyperText Markup Language (HTML, hypertekstmarkeringsspråk) er et markeringsspråk for formatering av nettsider med hypertekst og annen informasjon som kan vises i en nettleser. HTML benyttes til å strukturere informasjonen og kan delvis brukes til å beskrive utseende og semantikk i et dokument.

HTML ble opprinnelig definert i 1989 av Tim Berners-Lee og Robert Caillau og videreutviklet av IETF til den internasjonal standarden ISO/IEC 15445:2000. Siden den gang har HTML-spesifikasjonene blitt holdt oppdatert og videreutviklet av World Wide Web Consortium (W3C).

CSS

Alle våre webhotell har full støtte for alle versjoner av CSS uten at du trenger å gjøre noe som helst annet enn å laste opp filene dine..

Cascading Style Sheets (CSS) er et språk som brukes til å definere utseende på filer skrevet i HTML eller XML. Prinsippet er at HTML- eller XML-dokumentet utelukkende skal beskrive struktur og semantikken, mens oppsett, farger og annen stilinformasjon skal beskrives ved hjelp av CSS.

Stilinformasjonen kan integreres i selve dokumentet eller skilles ut som en egen fil med endelsen .css. Et ubegrenset antall dokumenter kan peke til og styres av samme .css-fil, noe som er styrken i CSS: Ved å endre på en fil, kan man endre fargebruk, bakgrunnsbilder osv. i alle dokumenter som peker til CSS-filen.

Eksempel:

body {
background-color: #ff0000;
color: #ffffff;
}

Her setter man bakgrunnsfargen til rød ved hjelp av background-color og HEX-koden #ff0000 samt tekstfargen til hvit.

Man peker til CSS dokumentet med denne HTML-koden:

<link rel="stylesheet" href="mappe/filnavn.css" type="text/css" />

Den første versjonen av CSS ble utviklet av Håkon Wium Lie og Bert Bos i 1994. Idag er det W3Cs CSS Working Group, hvor Lie og Bos begge er medlemmer, som oppdaterer CSS-spesifikasjonen.

Med versjon 2 av CSS kom medietyper (media types) inn i spesifikasjonen. Medietyper gjør det mulig å definere ulik stil for det samme dokumentet avhengig av hvor og hvordan det blir brukt. For eksempel brukes medietypen “screen” for vanlig pc-nettleservisning, mens “handheld” er for mobiltelefoner og andre mindre skjermer, “print” for utskrift og “projection” for visning på storskjerm.

mySQL2018-08-21T20:27:14+02:00

mySQLMySQL er et SQL-basert databaseadministrasjonssystem som er lisensiert under GPL («open source«).

Databasetjeneren er i dag verdens benyttede databaseformat på Internett.

Selve navnet er hentet fra navnet til datteren til utvikleren Michael Widenius, My. SQL står for «Structured Query Language«.

MySQL utvikles og vedlikeholdes av det svenske, kommersielle firmaet MySQL AB, som den 26. februar 2008 ble kjøpt opp av Sun Microsystems. I dag eies Sun Microsystems av Oracle Corporation.

Mange store populære  webapplikasjoner er utviklet med bruk av mySQL som databaseformat. F.eks. Wikipedia, PHP-Nuke, Google og Facebook. Populariteten skyldes først og fremst at MySQL er lett å bruke, gratis, og holder en høy ytelse i forhold til både pris og krav til maskinvare.

De fleste programmeringsspråk kan koble til MySQL-databaser, bl.a. C, C++, Eiffel, Smalltalk, Java, Lisp, Perl, PHP, Python, Ruby, og Tcl. Hver av dem bruker et spesifikt API. Et ODBC-grensesnitt (MyODBC) som gjør det mulig for alle programmeringsspråk som støtter ODBC-grensesnittet å kommunisere med en MySQL-database. MySQL bruker ANSI C som sitt hovedspråk.

Har jeg støtte for mySQL?

Alle våre webhotell – Linux og Windows – har støtte for et ubegrenset antall mySQL databaser. De oppretter du selv gjennom ditt kontrollpanel.

På våre Windows webhotell kjører mySQL som en tjeneste på web serveren. Noe som betyr at mySQL databasen deler web serverens ressurser med web- og ftp-serveren. På Linux webhotellene våre er mySQL skilt ut som en egen dedikert server som ikke inngår som en del av web- og ftp-serveren. Dette for å unngå at mySQL serveren spiser opp ressursene til web serveren.

Vi anbefaler alle som ønsker å bruke mySQL som databaseformat å velge et Linux webhotell, da disse er optimalisert for å kjøre store og ressurskrevende mySQL databaser.

Hvordan opprette en mySQL database?

Logg på ditt kontrollpanel og klikk på mySQL symbolet (hvis Linux) eller Database Manager (hvis Windows) for å opprette en mySQL database som er knyttet til ditt webområde og domenenavn.

Hvordan administrere min mySQL database?

Logg på ditt kontrollpanel. Hvis du har et Linux webhotell finner du en link til phpMyAdmin i hovedmenyen etter innlogging. Har du et Windows webhotell finner du denne linken under Database Manager.

XHTM/XML2018-08-22T13:26:01+02:00

I likhet med HTML-standarden er XHTM/XML en universiell standard for formatering av nettsider som alle våre webhotell støtter uten at du trenger å foreta deg noe som helst annet enn å laste opp filene dine via ftp.

Hva er XHTM/XML

XHTML er W3Cs etterfølger til HTML-standarden. Av den grunn ser mange på XHTML som den «nyeste versjonen» av HTML, men i virkeligheten er dette en egen, parallell standard. W3C anbefaler at man bruker enten XHTML 1.1, XHTML 1.0, eller HTML 4.01 når man lager nettsider.

XML (Extensible Markup Language) er et universelt og utvidbart markeringsspråk og en forenklet videreføring av SGML. XML er et verktøy for deling av strukturerte data mellom informasjonssystemer, særlig over internett. XML brukes imidlertid også til koding av dokumenter og som kommunikasjonsmiddel mellom ulike informasjonssystemer og dataformater. Filformatet .xml organiserer data i en hierarkisk struktur. Formatet er et vanlig tekstformat, leselig for mennesker, der merker, eller tagger, gir informasjon om hva innholdet er.

Spesifikasjonen av XML, som gis ut av W3C, fastsetter et metaspråk som andre språk kan defineres ut fra. De eksakte kravene til et konkret språk som bygger på XML fastsettes av en DTD eller et XML-skjema. Noen kjente språk som bygger på XML er RSS, XHTML, MathML og Scalable Vector Graphics (SVG).

Kilde: WikiPedia.

Hva koster et webhotell?2023-01-19T14:55:22+02:00

Et webhotell koster fra Kr. 119/år eller Kr. 9,9/mnd, Prisen er eksl. mva, og er vår minste webhotell pakke (1-stjerner webhotell.. Se våre webhotell pakker for å få en prisliste.  Prisen gjelder for 1 års webhosting.

Våre priser er de laveste i Norge. Det viser en prissammenligning med de største webhotell leverandørene i Norge.

FTP-klient2018-08-21T20:43:55+02:00

For å kunne overføre filer fra din datamaskin eller telefon til webhotellet trenger du en FTP-klient. En FTP-klient er et dataprogram som ved hjelp av FTP-protokollen lar deg enten laste opp eller ned filer til en FTP-server fra sin datamaskin til webhotellet. Mange FTP-klienter koster penger, men det finnes en rekke gratis FTP-klienter som er like gode. Den mest kjente gratisklienten er nok Filezilla, som er en Open source FTP-klient. Har du en PC med WIndows har du også innebygd en ftp-klient i filbehandleren. Åpn filbehandleren og skriv inn URL-en til din ftp-konto i adressefeltet og klikk enter. Du får da opp en side med spørsmål om brukernavn og passord. Angi ditt brukernavn og passord til ftp-kontoen og du er inne.

FileZilla er verdens mest populære FTP-klient. Ikke bare fordi programmet er gratis, men først og fremst fordi dette kort sagt er en meget god ftp-klient som kan installeres på alle operativsystem. YouTube videoen under viser hvordan du laster ned, installerer og bruker FileZilla.

Av privatlivshensyn trenger YouTube din tillatelse for å lastes inn. For more details, please see our Personvernerklæring.
Jeg Godtar

Klientprogram for følgende operativsystem:

linuxandroidmacpcmac-icon

  Last ned FileZilla

Etter at du har installert FileZilla eller satt opp den ftp-klienten du ønsker å benytte må du sette opp ftp-klienten din mot ditt webområde. Hvilke innstillinger du skal bruke er angitt under fanen “FTP” på siden over dine kontrollpanel. De finnes også ved å logge inn på cPanel og klikke på iconet “FTP Accounts” i hovedmenyen. Du kommer da til en side med alle dine ftp-kontoer.

Klikker du på knappen “Configurer FTP Client” får du opp innstillingene du skal bruke. Har du installert FileZilla finner du også en link du kan klikke på for å laste ned en konfigurasjons fil som automatisk leses av FileZilla og som setter FileZilla korrekt opp mot din ftp-konto.

Ønsker du å installere en annen ftp-klient for å overføre filer til og fra webhotellet finner du under linker til noen gratis programmer for ulike operativsystemer.

Eksterne lenker til Windows

Eksterne lenker til Linux

Eksterne lenker til Macintosh

Hvordan lage en mySQL database?2023-04-20T11:15:30+02:00

Alle som har et webhotell hos OnNet kan opprette et ubegrenset antall mySQL databaser som administreres gjennom PhpMyAdmin. To open source programmer som gratis kan benyttes for å lage og administrere SQL-databaser.

Hvordan dette gjøres er litt forskjellig fra vår Linux og Windows plattform. Vi viser her hvordan dette gjøres på vår Linux plattform som benytter cPanel som kontrollpanel.

  • Logg inn på cPanel ved å skrive /cpanel etter ditt domenenavn og klikk enter.
  • Klikk på ikonet «MySQL Databases». Du kommer nå til en side med alle dine mySQL databaser, hvor du også har muligheten til å lage flere nye.
  • Klikk på knappen «Create database» for å opprette en ny database som knyttes til en eksisterende bruker, eller opprett en ny bruker først hvis den nye databasen skal knyttes mot en egen bruker. Er du usikker kan du klikke på «Video Turtial» knappen på siden for å se en video om hvordan du går frem.

YouTube videoen under viser hvordan du oppretter en mySQL database gjennom cPanel.

Av privatlivshensyn trenger YouTube din tillatelse for å lastes inn. For more details, please see our Personvernerklæring.
Jeg Godtar
Apace webserver2020-09-19T16:36:42+02:00

En web server er en serverteknologi som er laget for å kjøre nettsider. Uten en webserver vises ikke nettsidene dine. 

Apache web server er en Linux basert webserver teknologi, og basert på en åpen kildekode slik at hvem som helst kan endre og videreutvikle server teknologien.

Apache webserver har siden 1996 vært den dominerende web server teknoloigen i verden. Over halvparten av alle verdens nettsteder kjører i  dag på en Apache webserver, noe som forteller hvor dominerende denne web serveren er på Internett.

OnNet benyttet også denne webserveren på alle våre Linux webhotell frem til 2019, hvor vi gikk over til LiteSpeed webserver for alle våre webhotell. En webserver som gjør alle nettsider 3-75 ganger raskere enn når de kjører på en Apache webserver, og som benytter akkurat Apache sine innstillinger slik at ingen endringer er nødvendig å gjøre for brukerne når de går over fra Apache til LiteSpeed webserver.

PhpMyAdmin2018-08-21T20:33:19+02:00

phpMyAdmin er et webbasert administrasjonsgrensesnitt for å administrere dine mySQL databaser. Dvs. at du kan administrere din database via en nettside som du logger deg på via nettleseren din. PhPMyAdmin er i dag det vanligste administrasjonsgrensesnittet for MySQL databaser.

phpMyAdmin er et open source verktøy skrevet i PHP for å administre MySQL databaser. Med phpMyAdmin kan du lage, endre og slette databaser, tabeller, felt og rader; kjøre SQL setninger, samt administere brukere og rettigheter.

ASP (Active Server Pages)2018-08-22T13:28:00+02:00

ASP er en forkortelse for «Active Server Pages», og er en serverteknologi som krever et WIndows webhotell. Alle våre Windows servere har automatisk støtte for ASP, uten tillegg i prisen.

ASP er et server-side scripting-miljø utviklet av Microsoft som brukes for å bygge interaktive web-sider og kraftige web-applikasjoner på Windows webservere (programmeringsspråk). Programmeringsspråket har idag blitt erstattet med ASP.NET, men brukes fortsatt av mange utviklere.

Hvordan virker en ASP (Active Server Page) fil?

Når serveren mottar en forespørsel etter en ASP-fil, prosesserer den server-side scripts (scripts som blir kjørt på serveren) som ligger i filen, for så å bygge den siden som skal sendes til browseren. I tillegg til å inneholde server-side scripts, kan ASP-filer også inneholde HTML (inkludert client-side scripts) samt kalle komponenter (som er registrert på serveren) for å utføre forskjellige oppgaver, f.eks. å koble seg til en database. Scriptspråket som benyttes i ASP-filer er enten JScript eller VBScript.

  • ASP er basert på Microsoft-teknologi
  • ASP står for «Active Server Pages«
  • ASP er et program som kjøres i IIS
  • IIS står for Internet «Information Server«
  • IIS kommer som en gratis komponent med Windows 2000/2003 server og kan ikke kjøres på en Linux server.

Kort om en ASP-fil

  • En ASP-fil er det samme som en HTML-fil
  • En ASP-fil kan inneholde tekst, HTML, XML og scripts
  • Scripts i en ASP-fil kan kjøres fra serveren
  • En ASP-fil har endelse «.asp»
Hvordan opprette og slette en ftp-konto?2018-08-21T20:45:57+02:00

Opprett en ftp-konto:

Fremgangsmåten for å opprette en FPT-konto er som følger:

  • Logg inn på cPanel ved å skrive http://dittdomene.no/cpanel (bytt ut dittdomene.no med ditt domene). Bruker du et annet kontrollpanel må du skrive denne adressen.
  • Klikk på iconet “Ftp Accounts” i hovedmenyen. Du får da opp en side med alle dine ftp-kontoer og muligheten til å opprette en ny ftp-konto.
  • Gi ftp-kontoen et navn i feltet “Login” og et passord i feltet “Password”. Passordet må skrives en gang til i feltet under. Husk å angi et sterkt passord som er vanskelig å tippe.
  • Angi hvilken mappe (område) denne ftp-kontoen skal ha tilgang til i feltet “Directory”
  • Klikk på knappen “Create FTP Account” for å opprette ftp-kontoen. Kontoen er nå klar til bruk.

YouTube videoen under viser hvordan du oppretter og administrerer en ftp-konto via cPanel.

Av privatlivshensyn trenger YouTube din tillatelse for å lastes inn. For more details, please see our Personvernerklæring.
Jeg Godtar

Glemt eller endre passordet

Har du glemt eller ønsker å endre passordet på en ftp-konto gjør du følgende hvis du benytter cPanel som kontrollpanel.

  • Logg inn på ditt kontrollpanel
  • Klikk på iconet “FTP Accounts” i hovedmenyen. Du får nå opp en side med alle dine ftp-kontoer.
  • Klikk på “Change password” knappen og angi et nytt passord
  • Klikk “Change password” for å lagre det nye passordet.

Slett en ftp-konto

Fremgangsmåten for å slette en ftp-konto er nesten identisk som å endre passord. Klikk bare på knappen “Delete” istedenfor “Change password” for å slette ftp-kontoen.

YouTube videoen under viser hvordan du oppretter og administrerer en ftp-konto via cPanel.

Av privatlivshensyn trenger YouTube din tillatelse for å lastes inn. For more details, please see our Personvernerklæring.
Jeg Godtar
Trenger jeg et domenenavn?2020-09-20T19:10:26+02:00

Ja, for å kunne bestille et webhotell må du ha et domene eller du må bestille et domene samtidig som du bestiller webhotellet.

Har du et domene hos en annen leverandør kan du flytte dette domene fra denne leverandøren og knytte det til webhotellet hos oss. Flyttingen av domene gjør vi gratis. Du trenger bare å betale årsavgiften for å forlenge domene ett år til. Det eneste du trenger er AuthCode til ditt domene. Den får du hos dagens leverandør.

Les også:

Hvordan administrere mine mySQL databaser?2018-08-21T20:35:39+02:00

Hvis du har opprettet en mySQL database kan du administrere den gjennom bruk av databaseverktøyet PhpMyAdmin. Et webgrensesnitt for å administrere mySQL databaser. PhpMyAdmin er tilgjengelig via kontrollpanelet for både våre Linux og Windows webhotell.

Fremgangsmåten for å administrere en mySQL database med PhpMyAdmin via cPanel er denne:

  • Logg inn på ditt kontrollpanel3
  • Klikk på iconet «PhpMyAdmin».
  • Velg den databasen du ønsker å administrer
  • Du får nå opp den valgte databasen og kan opprette tabeller, felter, importere og eksportere data til denne databasen. 

YouTube videoen under viser hvordan du administrerer dine mySQL databaser gjennom PhpMyAdmin og cPanel.

Av privatlivshensyn trenger YouTube din tillatelse for å lastes inn. For more details, please see our Personvernerklæring.
Jeg Godtar

YouTube videoen under viser hvordan du importerer eksisterende mySQL databaser og tabeller til en mySQL database via PhpMyAdmin.

Av privatlivshensyn trenger YouTube din tillatelse for å lastes inn. For more details, please see our Personvernerklæring.
Jeg Godtar
Hvordan flytte domene, nettsidene og e-posten til OnNet?2020-09-20T20:05:46+02:00

For å flytte ditt eksisterende domene fra dagens leverandør og knytte det til et webhotell hos oss må du kontakte dagens domene leverandør og be om få få AuthCode til ditt domene. Når du har den går du til vår flytteside for å bestille flytting av domene.

Har du allerede et nettsted utviklet i WordPress allerede hos dagens leverandør flytter vi nettstedet ditt samtidig gratis over til vårt webhotell. Vi kan også flytte dine e-postkontoer med dagens meldinger inntakt fra dagens leverandør og over til våre webhotell gratis. Det koster med andre ord ikke noe å flytte fra dagens leverandør til OnNet og du trenger ikke å gjøre noe annet enn å gi oss AuthCode for ditt domene, og brukernavnet og passordet til ditt WordPress nettsted og e-postkontoer. 

 

Hvor stort webhotell trenger jeg?2018-08-21T20:55:19+02:00

OnNet gir deg anledning til å velge mellom 5 ulikr webhotell pakker, hvor forskjellen mellom pakken er hvor stor lagringplass, båndbredde og antall add-on domener som er inkludert.

For de fleste normale nettsteder er båndbredden ikke noe du trenger å tenke på, da den er mer enn stor nok. Det du trenger å tenke på er hvor stor lagringsplass du trenger til:

  • Dine hjemmesider, bilder og filer
  • Databaser
  • Epostmeldinger
  • Loggfiler

Har du bare et normalt nettsted, uten e-postkontoer knyttet til domene holder det i de fleste tilfeller med ett 1-stjerners webhotell. Ønsker du å opprette e-postkontoer til domene trenger du minimum et 2-stjerners webhotell. E-postmeldingene som til enhver tid ligger i innboksene på serveren er normalt det som tar størst plass, så dette er det mest utslagsgivende for hvor stort webhotell du trenger.

 

ASP.NET (.NET Framework)2018-08-22T13:29:16+02:00

ASP.NET (.NET Framework)

ASP.NET webhotellASP.NET er et programmeringsspråk fra Microsoft og etterfølgeren til Active Server Pages (ASP). Såvel ASP som ASP.NET kan kjøres på våre Winows Webhotell

Betegnelsen ASP.NET benyttes på nettsider som er utviklet ved bruk av .NET Framework teknologien til Microsoft. 

ASP.NET bygger på Common Language Runtime (CLR), og er et webapplikasjonsrammeverk som gir brukere muligheten til å programmere dynamiske websider, webapplikasjoner og webtjenester.

.NET framework versjoner

ASP.NET webhotell

Microsoft startet utviklingen av .NET Framework på slutten av 1990-tallet under navnet «Next Generation Windows Services (NGWS)«. Første beta versjon av .NET 1.0 ble lansert på slutten av år 2000, mens den første offisielle versjonen av .NET 1.0 kom februar 2002.

Hvordan ta i bruk og utvikle ASP.NET sider?

ASP.NET

Det eneste du trenger for å lage ASP.NET sider er et Windows webhotell. Dernest trenger du et program for å utvikle dine ASP.NET programmer. Til dette formålet kan du laste ned og installere den gratis programvaren Visual Web Deverloper fra Microsoft på din datamaskin. 

Hvilke ftp-innstillinger skal jeg bruke?2018-08-21T20:47:54+02:00

URL:

For å få kontakt med din default ftp-konto skriver du:

ftp://dittdomene.no/

Bytt ut dittdomene.no med ditt eget domene.

Brukernavn og passord:

Logg på din ftp-konto med brukernavnet og passordet du anga når du opprettet ftp-kontoen. Ønsker du å logge på den defaulte ftp-kontoen som følger med webhotellet logger du på med samme brukernavn og passord som gjelder for kontrollpanelet ditt.

Har du glemt brukernavnet og passordet til en ftp-konto logger du deg inn på ditt kontrollpanel og klikker på FTP iconet for å få opp alle dine ftp-kontoer. Her kan du se hvilket brukernavn som gjelder og resette passordet til kontoen.

Port:

Standard ftp-port er port: 21 (angis i oppsettet av ftp-klienten)

Port 21 er kontrollporten (også kalt kommandoporten) som klienter sender kommandoer over og som tjeneren lytter og svarer på. Overføringen skjer på port 20 og/eller andre porter avhengig av filoverføringsmodus.

Modus:

Sett ftp-kontoen opp med: Passiv modus eller Utvidet passiv modus

Målmappe:

Hvis du har et Linux webhotell er root-katalogen til webhotellet: /public_html/

Hardu et Windows webhotell er root-katalogen til webhotellet: /www/

PHP2018-08-22T13:32:31+02:00

php-logo

PHP

PHP er idag verdens mest benyttede programmeringsspråk for å lage dynamiske nettsider og kan kjøres på alle våre webhotell.

Har du et Linux webhotell kan du via kontrollpanelet velge som du skal kjøre siste versjon av PHP 5 eller PHP 7. Våre Windows hotell tilbyr kun siste versjon av PHP 5.

PHP er et dynamisk, tolket og løst typet programmeringsspråk hovedsakelig brukt for å utvikle dynamiske nettsider. PHPs syntaks ligner C og Perl. Den vanligste implementasjonen av PHP er en fri og åpen versjon skrevet i C og distribuert av The PHP Group via php.net og SourceForge. PHP distribueres under PHP-Lisensen og kan fritt brukes av alle.

Inkluderer et webhotell e-postkontoer ?2020-09-20T20:42:52+02:00

Ja, alle våre webhotell inkluderer muligheten til å opprette et ubegrenset antall e-postkontoer til ditt domene.

E-postkontoene kan du sette opp på din maskin og mobil som en POP3 eller IMAP konto, med SMTP for å sende dine e-postmeldinger. E-posten får du også tilgang til via de to webmail grensesnittene som følger med webhotellpakken. Selve e-postkontoen oppretter du gjennom cPanel. Kontrollpanelet som følger med webhotellet.

E-postkontoene du oppretter deler den samme lagringsplassen som nettsidene og databasene dine. Det vil si den totale lagringplassen som er inkludert i webhotell pakken din. Når du har brukt opp lagringsplassen som inngår i webhotell pakken du har valgt kan du når som helst oppgradere til neste størrelse.

Les også:

JAVA & JavaScript2018-08-22T13:33:42+02:00

Alle webhotell har støtte for JavaScript, men ikke JAVA

Hva er JAVA og JavaScript?

Java er et av verdens mest populær programmeringsspråk og er utviklet av Sun Microsystems. Programmet er såkalt åpen kildekode, slik at du gratis kan ta det i bruk.

Med Java kan du lage programmer som inkluderes som  en del av hjemmesidene dine. En av de mange fordelene med Java er at språket er plattform uavhengig. Det kan kjøres på Windows, Linux og Mac. Dette fordi det ikke er operativsystemet på maskinen din, men nettleseren din som tolker språket. Java kan ikke skade maskinen, fordi utviklerne har passet på å utelate funksjoner som oppretter, endrer og sletter filer.

Omtrent på samme tid som Java ble lansert, kom Netscape med sitt scriptspråk, Livescript, til bruk på websider. Det slo ikke noe særlig an, og da de så at Livescripts syntaks var nokså lik Javas, skiftet de navn fra Livescript til Javascript. Dette slo betydelig bedre an.

Det er viktig ikke å forveksle Java og Javascript, da de to i bunn og grunn har svært lite til felles. Javascript er mye mer lettfattelig en Java, og trenger ikke å kompileres (lages et eget program av) før bruk. Det kan i likhet med Java bygges inn i websider, men har ikke de samme bruksområdene.

Ikke alle nettlesere støtter Java og Javascript.

Har jeg støtte for Java og JavaScript?

Alle våre webhotell inkluderer støtte for Javascript, men ikke JAVA.

Linux webhotell2020-09-20T19:19:39+02:00

Et Linux webhotell er en server som har et Linux basert operativsystem. Alle OnNet sine webhotell er såkalte “Linux webhotell”, da alle serverne benytter et Linux basert operativssystem.

På et Linux webhotell kan du kjøre alle Internett teknologier, bortsett fra ASP, ASP.NET, MS Access og MS SQL, som er Microsofts egne teknologier. Disse teknologiene krever en Windows server.

Grunnen til at mange elsker denne plattformen skyldes ikke bare at den er den mest stabile og lettkjørte plattformen (gir deg mest datakraft tilbake for pengene). Mange velger denne plattformen på grunn av det store mangfold av gratis programvare som du kan implementere i nettsidene dine.

Operativsystemet har blitt så dominerende de siste ti årene at det er blitt selve fundamentet for databehandling på tvers av geografiske områder, markeder og bransjer. Det er ingen tilfeldighet at militæret, verdens eneste romstasjon og byen Munchen i Tyskland har valgt å gå for Linux som sitt operativsystem.

Ser vi på verdens Top500 supercomputer list for Juni 2013, kjørte 490 av de 500 raskeste “superdatamaskinene” i verden på Linux. 

Python2018-08-22T13:35:34+02:00

pythonPython et et avansert programmeringsspråk som håndteres av non-profitt organisasjonen Python Software Foundation.

Alle våre Linux servere har støtte for programmeringsspråket Python.

Klikk her for å gå til deres offisielle hjemmeside for mer informasjon om Python og hvordan du benytter dette programmeringsspråket.

WordPress webhotell2020-09-20T19:59:27+02:00

Et WordPress webhotell er en serverplattform som er optimalisert for å kjøre WordPress på en feilfri og raskest mulig måte.

Alle våre webhotell er WordPress webhotell. De fleste av våre konkurrenter sier å også være WordPress webhotell, men OnNet var den enste av dem som gir alle sine kunder en LiteSpeed webserver i vår prissammenligning. En serverteknologi som gjør WordPress 3-50 ganger raskere enn når den kjører på en Apache webserver som alle våre konkurrenter tilbydde uten tillegg i prisen.

Les også:

Perl/CGI2018-08-22T13:37:02+02:00

perl/CGIPerl er en forkortelse for «Practical Extraction and Report Language».

Dette er et språk som er optimert for enkelt å kunne scanne tekstfiler og skrive ut data i pene rapporter, og gjøre dette kjapt og effektivt. Dette gjør perl til et ypperlig verktøy for å søke gjennom logger og drive annet systemadministrativt arbeid, men det har i etterkant vokst til å bli så mye mer enn det.

Du har uten at du vet det sikkert brukt perl mange ganger på web. Hvis du har vært borti linker som heter noe med «cgi» er det høy sannsynlighet for at det ligger perl bak og kjører dem.

Perl er et såkalt scriptspråk, det krever ingen kompilator, men det krever at du har perl installert på webserveren. Perlprogrammer lager man som tekstfiler (f.eks i Notepad) og kjøres vha installert perl etterpå, eks slik: «perl mittskript.pl».

Perl kan brukes til nært sagt alt. Det finnes moduler for alle mulige og ikke mulige nettverksprotokoller og det er en stor brukerskare og mange utviklere.

Har jeg støtte for Perl/CGI?

Hvordan oppgradere eller nedgradere ett webhotell?2020-09-20T20:45:36+02:00

Logg inn på vår KundeWeb hvis du ønsker å:

  • knytte et webhotell til ditt parkerte domene
  • oppgradere ditt eksisterende webhotell for å få større lagringskapasitet og/eller flere tilleggsdomener. 
  • nedgradere ditt eksisterende webhotell til en mindre og rimeligere pakke.

Klikk på knappen “Oppgrader eller nedgrader” etter innlogging, under fanen “Kundeforholdet“, for å knytte et parkert domene til et webhotell. oppgradere eller nedgradere et eksisterende webhotell.

Oppgraderingen er normalt utført i løpet av minutter eller noen få timer.

Hva er et tilleggsdomene?2023-05-20T13:27:19+02:00

Et tilleggsdomene (også kalt add-on domene), vil si at du kan dele et webhotell med flere domener, slik at hvert enkelt domene får hver sin nettside og e-postkontoer. Dette gjør at du ikke lenger trenger et eget webhotell for hvert enkelt domene du har. Dette sparer du fort mye penger på hvis du har flere domener. 

Felles administrasjon

Foruten at du sparer penger, gjør dette at du kan administrere alle dine nettsteder og e-postkontoer fra ett enkelt grensesnitt (cPanel).

Antall tilleggsdomener

Hvor mange tilleggsdomener du kan ha avgjøres av hvilken webhotell pakke du har. Se oversikten under for å se hvor mange tilleggdomener du kan ha i din webhotell pakke.

Webhotell pakke:
Lagringsplass:1 GB10 GB20 GB50 GB100 GB
Tilleggsdomener:Ingen510Ubegr.Ubegr.
Pris per måned:Kr. 16,5Kr. 29.-Kr. 49,9Kr. 79.-Kr. 139.-

Hvordan legge til et tilleggsdomene?

For å legge til et tilleggsdomene på ditt webhotell gjør du følgende:

  1. Logg inn på cPanel
  2. Klikk på ikonet “Domener” for å få opp dine domener
  3. Klikk på knappen “Create a new domain
  4. Angi domene du ønsker å legge til. Fjern avhukingen “Share document root” og angi hvilken mappe på ditt webhotell du ønsker skal være “root” for dette domene. Klikk til slutt på “Send inn” for å opprette dette tilleggsdomene.

 

 

Klikk her hvis du trenger brukerstøtte!

Fyll ut skjema under hvis du allerede er kunde og trenger brukerstøtte til dit domene og/eller webhotell.

    Domene

    Hva har du problemer med?

    Beskriv problemet

    Hva har du selv gjort for å løse problemet?

    Problem URL/referanse

    Vedlegg

    Ditt navn

    Din e-postadresse

    Gå til toppen