hastighetMange er bekymret for hastigheten, d.v.s. tiden det tar fra du klikker på noe til resultatet kommer opp på skjermen, når de skal vurdere å legge hele eller deler av virksomhetens IT-tjenester ut i en nettsky.

For 10 år siden var den effektive linjehastigheten på Internett tilknytningen til folk flest på under 1 MB/Sek, mens hastigheten på det lokale LAN nettverket var 100 MB/sek. Noe som gjorde at de færreste engang vurderte å flytte virksomhetskritiske applikasjoner eller filområder ut i en nettsky. I dag er situasjonen heldigvis helt annerledes, selv om linjehastigheten fortsatt er en av de viktigste grunnene til at ikke alle legger alt ut i en nettsky.

Selv om OnNet aldri har overbelastede servere som er koblet direkte mot NIX-punktet i Oslo via en 1 GB/Sek linje, betyr dette ikke at du får en effektiv overføringshastighet på 100 MB/sek, selv om din Internett leverandør skulle love deg denne hastigheten. 

På Internett blir aldri hastigheten mellom en server og en klient (deg) raskere enn det svakeste leddet. Fra dataene går ut fra OnNet sine servere på en linje som yter 1 GB/sek, til de kommer til din Internett tilkobling som er på f.eks. 100 MB/sek, vil dataene passere mange mindre sub-nett, noder, switcher, routere og brannmurer som deles med en mengde andre brukere. Dette vil ødelegge overføringshastigheten mellom OnNet sin server og din datamaskin, da dataene som overføres vil bli stående i “kø” ett eller flere steder på veien før de endelig kommer frem. Jo flere køer dataene må passere og jo lengre disse køene er, jo tregere vil overføringshastigheten bli.

Av den grunn er det umulig for oss å love deg en bestemt overføringshastighet, da den vil variere fra sted til sted du prøver fra. 

Den enkleste måten å finne dette ut på, er å prøve. Har du et Linux webhotell allerede hos OnNet er det bare å aktivisere støtten for Web-disk og prøve ut hastigheten. Normalt vil du bli positivt overrasket og finne ut at den er mer enn tilstrekkelig for de fleste formål, men som sagt dette kan variere stort fra sted til sted i Norge eller utlandet.

En nettsky kan aldri få samme hastighet som et lokalt LAN-nettverk hvor alle brukerne sitter tilkoblet via en fysisk kabel eller et trådløst nettverk rett mot serveren av ovenstående grunner, men nettskyen gir andre unike fordeler som i de aller fleste tilfeller oppveier for de negative:

  • Tilgjengelighet. Et lokalt LAN-nettverk er “lokalt”. Det vil si bare tilgjengelig for dem som sitter knyttet til nettverket via en kabel som går til en bestemt lokal server eller serverpark. En nettsky er tilgjengelig over alt og for alle som du ønsker skal ha tilgang til nettskyen. Det eneste som kreves er at de har en Internett tilkobling. 
  • Plattform uavhengig. Nettskyen kan du koble deg til og bruke via så vel datamaskiner (Windows, Mac eller Linux), nettbrett som mobiltelefoner (iOS og Android). Dette gjør at dataene ikke bare er tilgjengelig over alt, men også helt uavhengig av utstyret du kobler deg på med.
  • Kostnadseffektivitet og skalerbarhet. Istedenfor å måtte investere i dyrt datautstyr og programvare leier du kapasiteten du trenger i en nettsky, samtidig som du når som helst kan øke din kapasitet når du måtte trenge det.
  • Kompetanse behov. Egne servere og eget nettverk krever at man har ressurser og kompetanse til å installere, sikre, drifte og vedlikeholde utstyret. Leier man en egen privat nettsky er dette leverandørens ansvar og ikke ditt. Noe som sparer deg for en masse problemer og penger.