domene-dns-faqHva er en navnetjener (DNS)?

DNS er en forkortelse forDomain Name Systemellernavnetjenere” på norsk. Navnetjenernes oppgave er gjøre om et domenenavn eller sub-domene til en unik IP-adresse, eller rettere sagt fortelle nettleseren eller e-postprogrammet ditt hvor den finner tjenestene til et domene eller sub-domene. For at et domene skal virke må det være knyttet opp mot to autorative navnetjenere. Disse navnetjenerne følger med domene når du registrerer det.

Et domene er en erstatning for IP-adresser

Oppgaven til en navnetjener (DNS) er å finne ut hvor tjenestene til et domene eller sub-domene er ved å gjøre om et domene til en IP adresse som den rapporterer tilbake til nettleseren din, og som forteller nettleseren hvilken IP-adresse den skal koble seg opp mot for å finne nettsiden den etterspør.

En IP-adresse er en tallkode bestående av fire tall som er adskilt med et punktum, f.eks. 217.170.193.178. En slik IP-adresse er imidlertid vanskelig å huske for vanlige mennesker. Sjekk selv: – IP-adressen til onnet.no sine nettsider er 217.170.193.178, mens google.com har IP-adressen 172.217.15.78. Hvor mange slike tallkoder klarer du å huske og skille fra hverandre? Ikke mange.

På 1980-tallet innførte man derfor domener som erstattet disse tallkodene (IP-adressene) med beskrivende navn. Dette ble gjort fordi skrevne ord er enklere å huske og skrive enn lange tallkoder.

dns

Hvordan virker navnetjenerne (DNS)?

Når du f.eks. skriver onnet.no i nettleseren din så vet ikke nettleseren din hvor nettsidene til onnet.no ligger eller hvilken IP-adresse nettstedet bruker. For å finne ut hvor nettsidene til onnet.no er vil nettleseren spørre sin nærmeste løsende (resolverene) navnetjener om hva som er IP-adressen til onnet.no.

Løsende navnetjener (resolverene name server)

Løsende navnetjenere er de navnetjenere nettlesere din spør når du skriver inn en URL for å finne ut hvor disse nettsidene ligger. Disse navnetjenerne får du automatisk tildelt av din linjeleverandør hver gang du kobler deg på Internett med en datamaskin, nettbrett eller mobil.

Siden de løsende navnetjenere heller ikke vet hvor et bestemt domene eller nettsidene til domene er, vil de spørre Root navnetjener som hvor domene er.

Root navnetjenere

Root navnetjenere er de navnetjenere hele domene systemet bygger på. Root er de navnetjenerne som angis ved hjelp av et usynlig punktum etter domene du skriver. Skriver du f.eks. https://onnet.no, vil du i virkeligheten skrive https://onnet.no.. Dette siste punktumet som aldri vises er en angivelse av å spørre root-serverne om hvor domene er.

Når den løsende navnetjeneren kommer til root navnetjenerne vil denne navnetjeneren svare at de ikke vet IP-adressen til onnet.no, men de vet hvilke navnetjenere som har ansvaret for topp-domene .no, også kalt Top Level Domain eller bare TLD.

TLD navnetjenere

Når den løsende navnetjeneren kommer til norid.no som er TLD registraren for .no domener, dvs. navnetjenerne for alle eksisterende .no domener vil den løsnende navnetjeneren få til svar at TLD navnetjenerne heller ikke vet IP-adressen til onnet.no, men de vet hvilke navnetjenere som er autorative navnetjenere for domene.

Autorative navnetjenere

De autorative navnetjenerne er de navnetjenerne som har ansvar for et bestemt domene. Hva som er autorative navnetjenere avgjøres av registraren som registrerer domene hos TLD navnetjenerne.

Alle domener krever minimum 2 autoritative navnetjenere

For at et domene skal virke kreves det at et domene er knyttet opp mot minimum 2 autoritative navnetjenere. Dette for å sikre at det alltid er en autorativ navnetjener som kan gi riktig svar til løsnings navnetjeneren, selv om en av dem for øyeblikket er nede eller utilgjengelig. Har du registrert ditt domene eller flyttet ditt domene til OnNet vil domene benytte følgende to navnetjenere:

  • ns2.startpunktet.com
  • ns3.startpunktet.com

Hvilke navnetjenere ditt domene benytter akkurat nå kan du sjekke under.

Når løsnings navnetjeneren spør den autoritative navnetjeneren vil de få til svar at de vet hvilken IP-adresse onnet.no benytter og gi løsnings navnetjeneren IP-adressen den spør etter.

Webserver

Når nettleseren din endelig får til svar hvilken IP-adresse onnet.no benytter vil den sende hele URL-en, f.eks. https://www.onnet.no, til webserveren på denne IP-adressen. Denne webserveren vil da hente opp nettsiden til onnet.no og sende den tilbake til nettleseren.

TTL

Når løsnings navnetjeneren har fått svaret på alle sine DNS-spørringer vil de normalt catche resultatet, dvs. lagre det for en tid, slik at de slipper å gjøre alle disse DNS spørringene hver gang noen spør etter dette domene. For facebook.com og google.com kan dette bli mange hundre tusen sparte spørringer hver dag. Hvor lenge de catcher resultatet avgjøres av hvilke TTL verdier den autorative navnetjeneren har angitt i sonefilen til recordene for dette domene. TTL er en forkortelse for “Time To Live” og er en verdi som alltid angis i sekunder. F.eks. betyr TTL = 3600 at recorden har en levetid på 1 time.

Sonefilen angir hvor tjenestene ligger

Svaret de autorative navnetjenere gir den løsende navnetjeneren avgjøres av hva som står angitt i sonfilen til ditt domene. Denne sonefilen kan du selv redigere ved å logge deg inn på cPanel (kontrollpanelet til ditt webhotell) og klikke på ikonet “Zone Editor”. For å få en full oversikt over den gjeldende sonefilen velger du “Manage“.

Les også:

  • Sonefil – hvordan er sonefilen bygd opp og hvordan redigere den?

DNS hastighet

Hvor raske dine nettsider blir er avhengig av:

  • Den reelle linjehastigheten mellom den enkelte bruker og webserveren
  • Hvor raskt de autorative navnetjenere svarer tilbake til den løsende navnetjener om hvor en tjeneste befinner seg
  • Hvor rask webserveren svarer på forespørsler og hvor raskt serveren klarer å laste alle elementene som inngår på siden til brukeren

For å sikre at alle løsende navnetjenere får svarene sine raskt tilbake fra våre autorative navnetjenere er de plassert i Norge, nærmere bestemt i Oslo. Hadde de ligget i USA (hvor mange av våre konkurrenter holder til), mens brukerne er i Norge ville signalet først måtte bli sendt til USA før svaret kommer tilbake til Norge, hvor brukeren er. Dette tar vesentlig lenger tid enn hvis de ligger i Norge. Samtidig som sjansene for at noe skal gå galt øker proposjonalt med antall nettverk signalene må gå igjennom før de kommer tilbake. Av den grunn er våre navnetjenere lokalisert i Oslo.

For å sikre at brukerne vår ultra raske svar fra webserven og at den klarer å laste opp sidene dine ultraraskt er alle OnNet sine webservere LiteSpeed webservere. Dette er verdens raskeste webservere og gjør sidene dine 3-75 ganger raskere enn en Apache webserveren som er den gjeldende standarden i bransjen idag.

Ikke bytt autoritativ navnetjener i tide og utide

Når du har valgt DNS for ditt domene bør du holde deg til disse navnetjenerne og ikke bytte dem i tide og utide. Dette fordi Google ser på dette som et tegn som et useriøst nettsted, da seriøse nettsteder ikke har tid eller anledning til å flytte på seg hele tiden. Bytter du navnetjenere hele tiden får du dermed dårligere rangering i Google enn hvis du holder deg til de samme navnetjenerne.

Istedenfor å bytte autorative navnetjenere bare fordi du har valg en nettbutikk eller nettsider som er plassert hos en annen leverandør er det mye smartere å bare peke domene mot tjenestene du har hos denne leverandøren gjennom DNS Editoren som bør følge med de navnetjenerene du velger. Dette kan du endre selv når du vil uten kostnader.

For mer informasjon om navnetjenere og peking av domene anbefaler vi at du ser nærmere på OnNet sin fag-tjeneste.