rask-wordpressHalvparten av dine besøkende vil forlate nettsidene dine hvis det tar 3 sekunder eller mer å åpne dem. Samtidig som Google nedprioriterer trege sider i sine søkeresultater. Av den grunn er det ekstremt viktig å gjøre alt du kan for å gjøre sidene dine så raske som mulig.

I denne hastighet guiden for WordPress skal vi se litt nærmere på hva du kan og bør gjøre for å gjøre WordPress sidene dine så raske som mulig.

Raske norske servere på 1 GB/sek. linje

Siden nettsidene dine ikke blir raskere enn det svakeste leddet mellom dem som besøker sidene dine og serveren som leverer nettsidene til dem, er det mest grunnleggende rådet vi kan gi er å velge raske norske servere som er knyttet direkte til NIX-punktet i Norge på en 1 GB/sek. linje.

Lokalisering:

Jo lengre avstanden er mellom serveren og brukerne dine er, jo tregere blir sidene også. Dette fordi jo lengre strekningen er jo flere sub-nett må også signalene gå igjennom før de når brukeren. Hvis ett av disse sub-nettene er overbelastet, har tekniske problemer eller begrenset linjekapasitet, vil dette redusere hastigheten dramatisk. Som om dette ikke var nok rangerer Google nettsider som ligger i Norge høyre enn nettsider som ligger i USA, Asia og Afrika hvis den som søker etter noe er lokalisert i Norge. Dette fordi Google regner med at lokale sider er mer relevante enn sider som er lagret på den andre siden av verden. Av den grunn er serverparken vår lokalisert i Norge. Nærmere bestemt i Oslo.

 

Linjehastighet:

Den fysiske linjehastigheten mellom serveren og brukeren er som vi skjønner ekstremt viktig. Av den grunn er alle serverne våre knyttet direkte til NIX-punktet i Oslo via en 1 GB/sek linje for å sikre våre brukere lynraske linjer. NIX vil si det nasjonale knutepunktet mellom landets stamnett og de lokale distribusjonsnettene. 

Serveren:

Den siste flaskehalsen i denne sammenheng er den fysiske servere, da ingenting blir raskere enn det resultatet serveren klarer å generere for brukeren. Serverens hastighet avgjøres ikke bare av server belastningen (antall brukere vs. CPU kraft, minne og diskhastigheten), men også i stor grad hvordan serveren er konfigurert. Noe vi kommer til å se nærmere på i resten av denne artikkelen.

HTTP/2

http2

Den nye HTTP/2 standarden gjør dine WordPress sider 2-3 ganger raskere enn den tradisjonelle HTML 1.1 standarden. Sørg derfor for at serveren du velger støtter HTTP/2 hvis du ønsker raske WordPress sider. Våre Linux webhotell som er optimalisert for WordPress støtter HTML/2 uten at du trenger å gjøre noe som helst, bortsett fra å kjøre nettsidene dine over https (SSL) istedenfor http protokollen som HTTP/2 ikke støtter. Gratis SSL er imidlertid inkludert i alle våre webhotell.

Server catching

Siden WordPress er skrevet i PHP og alle dataene ligger lagret i en mySQL database må serveren generere hver enkelt side på nytt hver gang noen spør etter den. Noe som tar tid og ressurser og er noe som reduserer sidenes hastighet betraktelig. Dette problemet kan delvis løses gjennom catching. Dvs. gjennom å lage statiske filer som lagres lokalt på serveren og som serveren sender direkte til brukeren når den blir forespurt, uten å måtte generere noe som helst. Dette gjør sidene vesentlig raskere.

For å gi deg server catching av nettsidene dine er våre Apache webservere utstyrt med:

  • mod_catche – en Apache modul som gjør det mulig å catche sidene dine. En modul som dramatisk øker hastighetene til serveren.
  • mod_cache_disk – en Apache modul som gjør det mulig å catche sidene dine på serverens harddisk istedenfor i minne. Selv om vi skulle tro at mod_memcache som catcher resultatet i minne istedenfor på harddisken var raskere enn mod_cache_disk er dette ikke tilfellet. Dette fordi mod_memcache oppretter en cache per prosess for å ta hånd om innkommende trafikk. Dette skaper duplikater i cachen som igjen fører til større CPU-belastning, større cache, og lavere hitrate. mod_cache_disk oppretter derimot en cache som deles i mellom prosessene og er med dette mye mer effektivt.

mod_cache benytter seg av et sendfile-API, som i praksis medfører at serveren ikke behøver å lese av filen før den leveres.

 

Webserveren identifiserer hvilken fil som skal leveres og destinasjonen via API’et, deretter leser operativsystemet (Linux-kernel) filen og leverer den. Det eliminerer behovet for et lese-API og minneallokering for å sende filen, og operativsystemet kan bruke filsystem-cachen; kernelen agerer som buffer, og øker ytelsen på cachen. Dette er helt utilgjengelig i et WordPress-plugin som f.eks. W3Total Cache og WP Super Catche.

Disse modulene er aktivisert på serveren, så du trenger selv ikke gjøre noe som helst for å ta dem ibruk. 

WP Super Cache

WP Super Cache er et tillegg til WordPress som gjør den samme jobben som mod_catche, så hvorfor bruke et catche tillegg? Catche plug-ins bør brukes når:

  1. Du har installert et tillegg (plug-ins) som gjør ting de slett ikke skal gjøre, med det resultat at de manipulerer (ødelegger) HTTP-headere som er helt nødvendige for at caching skal fungere.
  2. Du har en avanserte WordPress installasjoner med flere brukerområder. F.eks. kan handlekurver m.v. gi deg behov for mer avanserte løsninger for hvilke områder av nettstedet som skal caches.

WP Super Cache er idag det mest benyttede side catching tillegget til WordPress og anbefales til alle som ikke kan benytte mod_cache. 

Kilde: https://blogg.syse.no/caching-wordpress-mod_disk_cache/

Fjern tillegg (plug-ins) du ikke trenger

Jo flere tillegg du installerer, jo tregere blir siden. Dessuten er mange tillegg svært ressurskrevende og reduserer derfor tiden det tar å laste sidene dine betraktelig. Ta deg tid til å velge de riktige tilleggene for ditt behov, og slett alle tillegg du ikke lenger bruker. Ikke bare gjør dem sidene tregere, men de utgjør også en potensiell sikkerhetsrisiko.

Installer P3 (Plugin Performance Profiler). Dette tillegget gir deg en oversikt over hvor mye ressurser hver enkelt tillegg bruker og hvor mye de reduserer sidens hastighet. Et nyttig verktøy for å avdekke de mest ressurskrevende tilleggene. Siden dette tillegget i seg selv er tungt, må du huske å deaktivisere dette tillegget etter at du har målt sidenes ytelse.

Fast Velocity Minify

Fast Velocity Minify er et tillegg som reduserer HTTP-forespørsler ved å slå sammen CSS og Javascript-filer i grupper av filer, for så å forsøke å bruke minst mulig antall filer. Tillegget minifiserer CSS og JS-filer med PHP Minify (ingen ekstra krav).

Det er også muligheter til å bruke kritisk CSS og laste CSS async, samt å definere HTTP forhåndsbelastning og forkoble overskrifter (server push).

Minifisering er gjort på frontenden under den første ukjente forespørselen. Når den første forespørselen er behandlet, vil alle andre sider som krever samme sett med CSS og JavaScript-filer, bli servert samme (statiske) cachefil.

WP Performance Score Booster

WP Performance Score Booster er et tillegg som sidens ytelse i hastighetsmålinger som PageSpeed, YSlow, Pingdom og GTmetrix gjennom å:

  • Fjerne eventuelle spørringsstrenger fra statiske ressurser som CSS og JS-filer
  • Aktivere GZIP-komprimering (komprimer tekst, html, javascript, css, xml og så videre)
  • Legge til Accept-Encoding header, og setter catching utløp.

Plugin-Organizer

Plugin Organizer gjør det mulig å styre hvilke tillegg (plug-ins) som skal være aktive på de ulike sidene, eller ulike sidetypene. Du slipper på denne måten å laste bannere, reklame, kontaktskjemaer o.l. du ikke trenger på denne siden eller sidetypen. I tillegg kan du styre i hvilken rekkefølge de skal lastes. 

ADVARSEL: Omorganisering eller deaktivering av programtillegg kan ha katastrofale effekter på nettstedet ditt. Det kan forårsake problemer med plugins og kan gjøre nettstedet ditt utilgjengelig. Tillegget må derfor brukes med forsiktighet.

Tema (theme)

Ikke la deg blende av utseendet alene, mange av de peneste temaene sliter med ytelsen og laster tregt. Ta deg tid til å sjekke ytelsen på et tema (theme) før du installerer og tar det ibruk.

Reduserer bildestørrelsen og kvaliteten

Jo flere og jo større bilder du benytter på siden din, jo tregere blir også siden. Store bilder er normalt den enkeltfaktoren som i størst grad gjør en side treg. Du kan dermed øke sidenes hastighet betraktelig ved å minimalisere bruken av bilder og sørge for at bildene er så små som mulig.

Her er det to viktige elementer som spiller inn – filtype og bildekvalitet. På Internett kan vi kun bruke 3 filtyper for bilder: – JPG/JPEG, PNG og GIF. JPG/JPEG er å foretrekke, da dette bildeformatet kan vise et ubegrenset antall farger og er det bildeformatet som komprimerer bildene best.

Bruk et gratis redigeringsprogram som Paint.net for å nedjustere kvaliteten på bildet så mye som mulig, uten at bildet blir stygt eller kornete. Dette vil minske filstørrelsen betydelig, og dermed redusere lastetiden.

WP Smush

WP Smush – et tillegg som automatisk minimerer størrelsen på alle bilder du laster opp slik at de ikke gjør sidene trege. Gjør stor forskjell på tiden det tar å laste en side med mye grafikk. Gjør ikke bare sidene raskere, men også mer søkemotorvennlige, da Google premierer raske sider fremfor trege sider som reduserer brukeropplevelsen.

Regenerate Thumbnails 

Regenerate Thumbnails er et tillegget som regenererer alle dine thumbnails til de nye størrelsene du angir. Nyttig når du bytter tema o.l. Gjør at du slipper å krympe større bilder på sidene dine, noe som reduserer størrelsen på bildene og dermed gjør sidene raskere og mer søkemotorvennlige.

WP-Optimize 

WP-Optimize – et tillegg som optimalisere din mySQL database og fjerne alle unødvendige data fra den. Erfaringsmessig kan en WordPress intallasjon etter ett års tid inneholde flere megabyte med unødvendige data som dette tillegget fjerner. Gjør både databasen mindre og raskere.

Bruk CloudFlare

CloudFlare er kort forklart en usynlig mur som står foran din nettside. Dersom noen prøver å angripe ditt nettsted, vil CloudFlare automatisk absorbere angrepet for deg – uten at din nettside blir treg eller utilgjengelig. I tillegg vil CloudFlare gjøre at din nettside laster raskere da nettsiden serveres fra strategisk plasserte cache-servere over hele verden. Dette betyr at en nettside plassert i Norge også vil laste raskt for brukere i USA.