20 års jubileum som webbyrå og hosting leverandør


Webbyrået og hosting leverandøren OnNet AS feirer i år sitt 20 års jubileum som webbyrå og hosting leverandør. Noe som gjør oss til en av de eldste selskapene i vår bransje.

Sommeren 1997 startet Kjetil Sander og Pål F. Johansen konsulentselskapet WiseConsulting AS for å få NorgesGruppen Servering ASA sine 11 fastfood og restaurantkjeder ut på Internett med egne nettsider og nettbutikker som kundene kunne bestille fra og få levert hjem til seg hvis de tilbydde utkjøring. Konsern som AS Sørensen & Balchen og andre selskaper ble også raskt kunder, da de hadde lignende behov.

Etter å ha utviklet flere nettbutikker til disse kundene, så de fort at de nå satt med en kildekode som raskt og enkelt kunne kopieres til andre kunder. De ønsket derfor å lage ett e-handelselskap som leide ut og driftet nettbutikker til selskaper som hadde behov for en avansert nettbutikk, men som ikke hadde kapitalen og kompetansen som krevdes for å gjøre dette. For 20 år siden var en nettbutikk en svært kostbar og teknisk utfordrende løsning som få hadde kompetanse innenfor.

Siden de selv ikke hadde kapitalen som krevdes for dette, måtte de etablere et nytt selskap hvor de tok med seg 3 venner og venner av venner som fikk ansvaret for å finne den nødvendige kapitalen. Høsten 1998 startet de derfor Web Trade Norway AS som raskt overtok all virksomheten WiseConsulting tidligere hadde for selv overleve. I løpet av 2 år vokste dette selskapet til over 40 ansatte og det ble hentet inn nærmere 40 millioner kroner frem til 2002 for å finansiere dette prosjektet. I denne perioden leide vi ikke bare ut og driftet domene, e-posttjenestene og nettbutikkene til en rekke konsern og kjeder, men vi utviklet også en rekke e-handelsløsninger for vår samarbeidspartnere. Bl.a. utviklet vi den første løsningen for å betale med VISA/MasterCard på Internett for NetAccept, samt brukergrensesnittet for regnskapsprogrammet Visma Business. 

Høsten 2002 sprakk “.com bølgen” fullstendig og det ble umulig for Web Trade Norway å overleve med de avtalene de hadde forpliktet seg til og beholde så mange ansatte. For å få nullstilt alle avtaler ble selskapet slått teknisk konkurs 20 desember 2002 og kjøpt tilbake tilbake 10 dager senere av grunderen Kjetil Sander og hans partner gjennom deres felles investeringselskap. 3 januar 2003 ble selskapet OnNet AS formelt opprettet for å overta all virksomheten til Web Trade Norway. Ingen av Web Trade Norway sine kunder merket noe av denne tekniske konkursen, bortsett fra at neste regning kom fra OnNet istedenfor Web Trade Norway.

Siden da har OnNet AS vært en rendyrket webbyrå og hosting leverandør som leverer standardiserte løsninger som domener, webhotell, ssl sertifikater, e-postmarkedsføring pakker og skreddersydde nettsider og nettbutikker som bygger på en standardisert programvare (WordPress og WooCommerce). Løsninger som også blir søkemotoroptimalisert og integrert med kundens sosiale medier for å gi optimal effekt.

For å oppnå vekst og økt lønnsomhet har OnNet valgt å kjøpe opp små konkurrenter som har økonomiske problemer i kombinasjon med organisk vekst over Internett og outsourcing. Totalt har OnNet kjøpt opp 7 små konkurrenter opp gjennom årene, og i 2006 gikk vi over til en virtuell organisering hvor alle medarbeiderne våre kan jobbe fra hvor de selv ønsker så lenge de er koblet til Internett med en rask og stabil linje. Dette redusert ikke bare kostnadene våre dramatisk, men gjorde at vi kunne knytte til oss ressurspersoner som tidligere ikke ville jobbe heltid eller deltid for oss fordi de ikke ønsket å flytte på seg.

Siden rundt 2011 har vi hatt en AAA+ rating hos de store kredittvurdering selskapene. Vi sier rundt 2011 fordi vi selv ikke har sjekket når vi fikk denne ratingen. Vi bare vet at vi har den fordi vi hvert år blir oppringt av deres selgere som vil selge oss et dokument som sier at vi har en AAA+ rating hos Dun & Brathstreet. Noe vi aldri har gjort, da vi ikke tror våre kunder velger oss fordi vi ikke har gjeld og er flinke til å betale våre regninger. 

Som du ser av vår historie så stemmer det ikke helt at OnNet AS feirer 20 års jubileum i år, da dette regnes fra når WiseConsulting AS ble etablert i 1997 og frem til idag. OnNet AS som selvstendig regnskapenhet feirer ikke 20 år før i 2023, men internt feirer vi 20 års jubileum for våre grunder Kjetil Sander som fortsatt driver selskapet og Pål F. Johansen som fortsatt har ansvaret for driften av serverne.  Uansett hvordan du regner på dette så er OnNet AS uansett en av de eldste webbyråene og hosting selskapene i Norge.

 For nærmere informasjon om oss viser vi til siden “Kort om oss“.