Hva er en SPF-record?

SPF (Sender Policy Framework) er et anti-spam system som går ut på at du som domene eier oppretter en record i domenets sonefil som forteller alle andre mailservere i verden hvilke mailservere du har gitt tillatelse til å sende epost fra ditt domene. Det vil si fra en epostadresse som slutter på @dittdomenenavn.no.

Å gjøre dette er svært enkelt. Det er bare å logge på navnetjenerne (DNS) dine og åpne sonefilen til ditt domene. Sonefilen forteller hvilken navnetjenere, webservere, mailservere og andre tjenester domene benytter. Her legger man inn en ekstra linje, også kalt record, som heter TXT. Den forteller hvilke IP-adresser og/eller mailservere som har tillatelse til å sende epost fra ditt domene.

OnNet oppfordrer alle kunder til å sette opp en slik SPF-record. Dette for å sikre at ingen andre kan utgi seg for å være deg ved å sende en mail med din avsender adresse eller med en annen falsk epostadresse knyttet til ditt domene.

At man gjør dette er viktig for å bevare sitt gode navn og rykte. Sender andre ut spam i ditt navn eller fra din konto (ip-adresse) står du, ditt domene og hele serveren i fare for å bli svartelistet av RBL-filtre og andre anti-spam systemer, med det resultat at du selv kan få problemer med å sende spam til andre, da mottar systemene plutselig oppfatter deg som en potensiell spammer.

Lag en SPF-record 

Hvis du ikke har en SPF-record anbefaler vi at du lager en. Start med å lese vår artikkel om SPF-recordens betydning hvis du ikke kjenner til hvorfor du trenger en SFP-record og hvordan den settes opp:

YouTube videon under forklarer enkelt hva en SPF-record er.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

Å lage en SPF-record i cPanel er svært enkelt. Det er bare å logge inn på cPanel og klikke på iconet “Email Authentication“.

Klikk deretter på “Enable” under SPF for å aktivisere default SPF-record. På samme siden kan du også konfigurere oppsette for å tillate også andre mailservere til å sende mail på ditt domenets vegne. YouTube videoen under viser nærmere hvordan dette gjøres.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

Har du et Windows webhotell må du lage SFP-recorden selv og logge inn på våre navnetjenere for å legge til en TXT-record i sonefilen til ditt domene. Her limer du så inn SPF-recorden du har generert via et tredjepart verktøy. Et eksempel på verktøy som kan brukes, er Microsoft din SPF-wizard.

DKM (Domain Keys)

Domain Keys er en annen anti-spam funksjon som du kan aktivisere på samme side som du aktiviserer SPF-record for domene. DomainKeys er en nøkkel som skal sikre at epostmeldingen kommer fra deg og at den ikke er modifisert av andre etter at den ble sendt av deg.