Norges første søkemotoroptimaliserte webhotell


… ble lansert av OnNet i 2004.

SEO webhotell

Hva skal du med “kule” sider hvis ingen finner deg i Google, Yahoo og Bing når de søker etter noe du kan tilby dem?

Husk at Google står for over 90% av trafikken på Internett i Norge.

Sørg derfor for at du har et søkemotorvennlig webhotell. Er det ikke satt opp med en ytelse som tilfredsstiller søkemotorenes “ønskeliste”, kan webhotellet i seg selv ødelegge for din rangering i Google i stedenfor å hjelpe deg. Det hjelper da aldri så lite at du bruker mye tid og penger på å søkemotoroptimalisere nettsidene (in-bound) og få mange inngående linker av høy kvalitet (out-bound), når sluttresultatet blir ødelagt av hosting leverandøren din. Husk at ingenting blir bedre enn det svakeste leddet.

Hva er et søkemotorvennlig webhotell?

Et søkemotorvennlig webhotell er et webhotell som er optimalisert for søkemotorene og deres søkeroboter.

Målet med et søkemotorvennlig webhotell er:

  • å sikre at søkerobotene ikke har noen problemer med å lese og indeksere dine sider
  • å sørge for en best mulig brukeropplevelse for dem som klikker på dine linker i SERP. Det vil si raske servere, med kort responstid, som alltid er
    oppe og svarer uten feil.
  • å holde dårlige naboer borte fra SERP og brukernes datamaskiner, gjennom å sørge for at hackere ikke får tilgang til nettstedet og at virus, spam, trojanere, phirshing og annet uønsket maleware ikke blir spredt gjennom nettsidene.
  • å lære våre kunder hva de selv må gjøre for å få en TOPP 10 rangering i SERP, og gi dem de verktøyene de trenger i dette arbeidet.

Norges første søkemotoroptimaliserte webhotell

Etter å ha jobbet med søkemotoroptimalisering siden 1999, lanserte OnNet i 2004 Norges første søkemotorvennlige webhotell (slik vi idag definerer et søkemotoroptimalisert webhotell). Med søkemotoroptimalisert webhotell menes et webhotell som er optimalisert for Google og de andre søkemotorenes krav til infrastruktur, servere og tjenester.

Også optimalisert for sosiale medier

Med sosiale medier menes Facebook, Twitter, Google+, YouTube og andre steder folk møtes for sosialt samvær via webben. Disse nettstedene stiller ikke like strenge krav til web serveren som søkemotorene, men de krever enkelte ting søkemotorene ikke gjør. Vi har også tatt høyde for disse kravene når vi har konfigurert serveren og dens tjenester.

Foruten at sosiale medier krever raske servere, med kort responstid, og som alltid svarer uten feil, krever de også tilkobling via SSL for utveksling av informasjon mellom en nettside og f.eks. Facebook siden din. Gjennom kontrollpanelet til webhotellet ditt kan du selv installere de SSL-sertfikatene du måtte ønske eller du kan benytte på en rask og enkel måte.

Søkemotorvennlige navnetjenere

Våre navnetjenere har følgende kjennetegn:

2 ulike C-klasser

I motsetning til mange av våre konkurrenter som har installert sine navnetjenere som en del av web serveren de tilbyr (default setting på de fleste kontrollpanel), har vi skilt ut navnetjenerne som egne fysiske servere (navnetjenere) – ns2.startpunktet.com og ns3.startpunktet.com – som ligger på 2 ulike C-klasser (et uttrykk for avstanden mellom 2 IP-adresser). Dette for:

  • å sikre at alle i verden finner domene ditt, uansett hvor i verden de befinner seg og uansett om et nettverk er nede eller ikke. Ligger begge navnetjenerne på samme C-klasse, finner ingen domene eller tjenestene som er knyttet til dem, hvis det skulle oppstå et problem med en linje, switch eller ligende som slår ut en eller flere IP-adresser som ligger ved siden av hverandre. Ligger domene på 2 ulike C-klasser, finner alle fortsatt domene, hjemmesidene og epostserveren, selv om et nett går ned.
  • å redusere responstiden til et minimum. Jo raskere navnetjenerne gir svar til dem som spør hvor de finner hjemmesidene dine, jo raskere vises sidene for brukerne. Responstiden avgjøres ikke bare av linjene til navnetjenerne, server kraften og hvor mange som spør disse navnetjenerne om svar, men også av avstanden mellom navnetjeneren og den som spør navnetjenerne. Jo større avstand, jo lengre vei og jo flere sub-nett må signalene igjennom før de kommer frem. Forhold som avghør om forespørselen og svaret kommer frem og tiden dette tar.
  • å sørge for best mulig rangering i Google og de andre søkemotorene som bl.a. vektlegger ovenstående forhold når de skal rangere sidene de finner i sine søkeresultater.

Eksistert siden 1999

Jo eldre enn navnetjener er, jo større tillit vektlegger Google dem i sin vurdering. Årsaken til dette er at eldre navnetjenere med et “rent rulleblad” har bevist at de er seriøse navnetjenere som er kommet for å bli. De får derfor høyere kredit av Google enn nylig etablerte navnetjenere. Våre navnetjenere har eksistert siden 1999 og gir dermed full uttelling på alder. At de ikke har byttet IP-adresse mer enn 3 ganger siden opprettelsen, er andre forhold som søkemotorene gir kredit for.

Aldri vært svartelistet

Google straffer navnetjenere som har vært “svartelistet” spam, phising, maleware, virus, trojanere e.l. når de skal rangere søkeresultatene de finner. OnNet sine navnetjenere har aldri vært svartelistet, og er dermed din beste garanti mot å bli straffet på grunn av navnetjenerne du benytter.

Konfigurert i henhold til TLD og søkemotorenes “ønskeliste”

Søkemotorne sjekker også hvordan navnetjeneren er konfigurert. Navnetjenere er permanent tilkoblet Internett va en stabil og pålitelig infrastruktur, de har permanente IPv4-adresser, serienummeret i SOA er likt for alle de oppgitte navnetjenerne, SOA inneholder kun anbefalte internasjonale verdier og har en fungerende epostadresse til ansvarlig for driften av navnetjenerne, høyresiden til alle NS og MX-recorder har alltid kanonisk navn og ikke alias (CNAME), alle host navn inneholder kun standardtegn (ikke IDN tegn) og så videre, og så videre. Listen kunne vært gjort lang.

Foruten å sørge for at navnetjenerne alltid gir forventede svar, uten feil, har vi lagt stor vekt på å sikre navnetjenerne mot “dns hi-jacking“, noe også søkemotorene belønner i sin vurdering av navnetjenerne.

24/7 overvåkning

Google straffer navnetjenere og webservere med mye nedetid, samtidig som det går ut over sidenes tilgjengelighet og dermed også kundens tillit til nettstedet. De overvåkes derfor hele døgnet, alle dager i uken, av ulike overvåkningssystemer som varsler vakthavende teknikker på mail og SMS hvis noe skulle være galt. Vi gir våre kunder en oppetidsgarant på navnetjenerne på 99,9% per kvartal.

Søkemotorvennlig web server

seo-web-server

Våre web servere er:

Raske servere med høy ytelse og kort responstid

Google straffer trege sider, da dette går ut over brukeropplevelsen. OnNet sine servere er derfor raske fler-proessor servere i et kjempe Blade, hvor vi kan dedikere mer prosessorkraft (CPU), minne (RAM) og lagringsplass (HDD) etter serverens belastning. Dette for å sikre raske servere som ikke straffer sidenes åpningstid i søkemotorenes søkeresultater.  Et eget overvåkningsprogram er installert på serveren for å overvåke ressursbruken og automatisk tildele ressurser ved behov.

Serverne er koblet direkte til NIX-punktet i Oslo via en 1 GB/sek linje for å sikre at serveren alltid har den båndbredden den trenger for å håndtere trafikken til serveren. Flere brannmurer overvåker her båndbredde bruken, for å unngå misbruk av linjene og server kapasiteten.

Oppetidsgaranti på 99,8 prosent per kvartal

Google straffer også sider som ofte er utilgjengelige (nede), da dette går ut over brukeropplevelsen. OnNet har derfor egne eksterne overvåkningssystemer som overvåker serverne og systemene 24/7 og varsler automatisk hvis problemer skulle oppstå. Serverne er også 100% redudante for å sikre at de aldri går ned på grunn av hardware feil eller strømbrudd. Les mer om dette under beskrivelsen av vår “Instrastruktur og server park“.

Aldri vært svartelistet

Google straffer web servere som hoster “dårlige naboer“. Det vil si nettsteder som sprer virus, ormer, trojanere, phirsing, spam og annen malware. Dette fordi de anser slike servere som useriøse web servere som tar i mot alle typer kunder, uten å sjekke dem først. Google svartelister ikke bare server navnet og IP-adressen, men også leverandøren, da det er lett å omgå svartelistning av en server gjennom å bytte servernavn og IP-adresse. OnNet overvåker derfor alle nettsteder på våre servere 24/7 for å avdekke sider, script og programvare som bryter reglene i våre salgsbetingelser. Det vil si bidrar til spredning av malware.

Nettsteder som bryter våre salgsbetingelser blir automatisk stengt ned, for å unngå at serveren blir svartelistet av Google og de overvåkningsorganene de benytter seg av i sin vurdering av et nettsted. Så langt er vi stolte av at våre servere aldri har vært svartelistet etter over 15 års drift.

Norske servere

Jo kortere avstanden er mellom web serveren din og de som søker etter noe du har å tilby i Google, jo høyere opp i søkeresultatene kommer du. Dette fordi Google vet at de som søker etter noe er på utkikk etter lokale leverandører som skriver på samme språk som søkeren. De premierer derfor sider som holder seg innenfor samme land og aller helst landsdel som søkeren befinner seg i, da de vet at ingen ønsker å finne sider i Uganda eller New Zeland når de søker etter “Biff restaurant”.

OnNet sine servere er derfor plassert i Norge, nærmere bestemt i Oslo, for å sikre kortest mulig avstand mellom web serveren og dem som kommer for å lese sidene dine.  Kort geografisk avstand gjør dessuten nettsidene dine raskere og mer stabile, da avstanden og antall sub-nett, hubber og switcher signalene må gå igjennom før de kommer frem til den som spør etter siden går ned. Jo færre mellomledd, jo raskere og mer stabile blir sidene dine.

Korrekt konfigurerte servere

For at Google skal kunne indeksere nettsidene dine kreves det at web serveren tillater at søke-robotene til søkemotorene skanner alle filene de finner på et web-område, noe ikke alle hosting leverandører tillater. OnNet sine web servere tillater alle søke-roboter og gir dem de svarene de forventer å få fra web-serveren når de spør etter en URL. Det vil si en korrekt informasjon om server og page header.

Web serverne svarer dessuten på PING, de har gyldige SSL-sertifikater og de har mod rewrite enabled. 3 basic krav til en korrekt konfigurert SEO server. Av sikkerhetshensyn er også alle unødvendige porter stengt, noe også Google vektlegger i sin vurdering av serveren.

If-Modified-Since HTTP header

Web serverne støtter “If-Modified-Since HTTP header”. En funksjon på webserveren som forteller søke-robotene til Google, Bing og Yahoo at innholdet er blitt endret siden de besøkte nettsiden sist. Har serveren ikke denne funksjonen kan det gå opptil 3 måneder før Google kommer tilbake og indekserer alle nettsidene på nytt. Dette gjelder spesielt for sider som ikke ligger høyt oppe i fil hirarkiet. Jo dypere ned i mappestrukturen filen ligger, jo større er sjansene for at Google overser dem hvis denne funksjonen ikke er implementert.

Sikker pålogging

Alle webinterface, f.eks. cPanel og navnetjenerne, OnNet tilbyr og som krever brukernavn, passord eller annen sensitiv informasjon, går over en sikker linje som er sikret via et SSL-sertifikat. Det samme gjelder all pålogging til Webmail, Dette for å unngå at uvedkommende skal klare å snappe opp passord eller annen sensitiv informasjon gjennom port-lytting eller lignende teknikker. Dette påvirker ikke din rangering i søkemotorene direkte, men sikrer at hackere ikke klarer å laste opp noe, endre dine sider eller gjøre noe annet som går ut over din rangering i søkemotorene eller sikkerheten til dine data.