domeneHvor godt et domene er avhenger av hvor enkelt det er å husk og skrive domene og hvor godt det rangerer i søkeresultatene til Google.

Siden folk flest legger til endelsen .com ubevisst på internasjonale merker og .no på norske nettsteder, er også .com og .no de to mest brukte topp-domenene i Norge når det gjelder valg av topp-domene for deres nasjonale og internasjonale domener. Hvilket topp-domene du velger påvirker også nettstedets rangering søkemotorenes søkeresultater (SERP).

.no rangerer høyest i Google sine søkeresultater hvis nettstedet er skrevet på norsk, mens .com, .net og .org gir høyest rangering hvis nettstedet er skrevet på engelsk og ikke er geografisk lokalisert. 

Hvert enkelt topp-domene har sine fordeler og ulemper, så la oss kort se litt nærmere på forskjellene mellom de vanligste topp-domenene.

.no – når målgruppen er nordmenn og sidene er skrevet på norsk

Hvis målgruppen din er nordmenn og nettsidene dine vil være skrevet på norsk MÅ du velge et .no domene. Ingen andre topp-domener gir bedre rangering i Google enn .no domener når sidene er skrevet på norsk og myntet på nordmenn i Norge.

.no har dessuten en sterk posisjon i folks bevissthet. Ingen andre topp-domener har større tillit hos forbrukerne enn et .no domene. Noe som skyldes at eieren må ha norsk adresse, samtidig som de enkelt kan spores gjennom et WHOIS-oppslag og holdes juridisk ansvarlig i norsk rett. Folk flest har derfor stor tillit til et .no domene.

Pris Kr. 99/år

.eu domene hvis målgruppen er EU

“.eu” er en forkortelse for “European Union”, og er et nasjonalt topp-domene (ccTLD) for nettsteder med tilhørighet til et EU eller EØS-land.

Endelsen “.eu” er knyttet til eu-området og er derfor et topp-domene som er spesielt utviklet for dem som ønsker å vise tilhørighet til EU og/eller har EU som målgruppe.

Pris Kr. 198/år

.com domene – verdens mest populære topp-domene

“.com” er en forkortelse for “commersial“, og var opprinnelig et topp-domene (TLD) for kommersielle nettsteder. Idag er det blitt et generelt domene uten kommersielle krav.

.com var et av de originale topp-domener når Domain Name System (DNS) ble implementert på Internett i Januar 1985, og er idag det mest brukte topp-domene på Internett.

Siden endelsen “.com” ikke er knyttet til et land eller geografisk område passer det derfor godt til alle engelskspråklige nettsteder som har en internasjonal målgruppe. Har du et nettsted skrevet på engelsk vil nettsidene rangere høyere i Google med et .com domene enn et .no domene.

Fordelen med .com er at dette topp-domene har en sterk posisjon i folks bevissthet på Internett, uansett nasjonalitet. Hvis du spør en person om hva som er nettadressen til Apple, Microsoft, Google, Toyoa eller et annet stort internasjonalt konsern er vil de automatisk si apple.com, microsoft.com, totyota.com osv, selv om de ikke vet at dette er nettadressen deres. De bare forventes at de har disse adressene. Så sterkt står faktisk .com i folks bevissthet idag. Ingen andre topp-domener har den samme fordelen.

Pris Kr. 149/år

.org domene – hvis du er en organisasjon

flytt icann domene

“.org” er en forkortelse for “organization”, og er et generisk topp-domene (gTLD) for foreninger, stiftelser og non-profit organisasjoner.  På samme måte som de fleste andre gTLD’er, så blir .org fra tid til annen uttalt som et ord, «dot-org», i vanlig dagligtale.

.org var et av de originale topp-domener når Domain Name System (DNS) ble implementert på Internett i Januar 1985. Siden endelsen “.org” ikke er knyttet til et land eller geografisk område passer topp-domene alle engelskspråklige nettsteder som har en internasjonal målgruppe. Domene er spesielt godt egnet for bruk av ideelle og frivillige organisasjoner, stiftelser, boretslag, sameier, klubber o.l. brukere.

Pris Kr. 149/år

.net domene – hvis du er en nettverks organisasjon eller en IKT bedrift

“.net”, også kalt  «dot-net», er en forkortelse for “network”, og er et generisk topp-domene (gTLD) for nettverkorganisasjoner og teknologi bedrifter. Idag er det ingen formelle krav til at nettstedet skal være et teknologisk nettsted, slik det opprinnelige kravet var. 

.NET var et av de originale topp-domener når Domain Name System (DNS) ble implementert på Internett i Januar 1985, og er idag fortsatt ett av de mest populære domene på Internett, selv om .NET ikke kan måle seg med .COM sin utbredelse.

Når du eier et .NET domene må du samtidig som du registrerer domene akseptere å følge de retningslinjene som VeriSign og ICANN har laget for eierskap av et .com domene.

Pris Kr. 149/år

icann.biz domene

“.biz” er en forkortelse for “business”, og er et generisk topp-domene (gTLD) for kommersielle nettsteder. Topp-domene administreres av ICANN.

For å bestille et .biz domene må det bestilles av en godkjente ICANN-registrar eller reseller. OnNet har stått for registrering av .biz domener siden topp domenet kom.

I Google, som står for 60% av trafikken på Interenett, rangeres .biz domener lavere enn .org, .com og .net når de skal rangere søkeresultatene etter topp-domene. Dette fordi statistikk viser at mange “dårlige naboer” i Google sin terminologi har benyttet seg av dette topp-domene. Med “dårlige naboer” menes hackere og spammere. Dette er ikke lenger tilfellet etter en storopprydning blant .info og .biz domener, men topp-domenet når fortsatt ikke opp til nivået de opprinnelige internasjonale topp-domenene har. Det vil si .com, .net og .org.

Pris Kr. 149/år

.info domene

“.info” er en forkortelse for “information”, og er et generisk topp-domene (gTLD) for alle typer nettsteder. 

I Google rangeres .info domener lavere enn .org, .com og .net når de skal rangere søkeresultatene etter topp-domene av samme grunn som .biz domener.

Pris Kr. 149/år

Bestill domene

Start med å sjekke om domene du ønsker er ledig

loading
Hvilket domene ønsker du?
Please verify that you are not a robot.