Navnetjenere (DNS) FAQ

Navnetjenere (DNS) FAQ2018-03-24T14:02:58+00:00
Klikk her hvis du trenger brukerstøtte!

Fyll ut skjema under hvis du allerede er kunde og trenger brukerstøtte til ditt domene og/eller webhotell.

Domene

Hva har du problemer med?

Beskriv problemet

Hva har du selv gjort for å løse problemet?

Problem URL/referanse

Vedlegg

Ditt navn

Din e-postadresse

Navnetjenere

Kundeweb og Kontrollpanel

For å logge inn på OnNet sin KundeWeb og ditt Kontrollpanel angir du det brukernavnet og passordet du fikk tilsendt av OnNet når du opprettet domene eller tjenestene til domene. 

Når tjenesten ble opprettet gjelder det samme brukernavnet og passordet for både KundeWeb og Kontrollpanelet til domene.

Hvis du har glemt ditt brukernavn eller passord til vår KundeWeb kan du klikke på “Glemt passord” linken på innloggingsiden. Du vil da få tilsendt en e-post med en link som lar deg resette passordet til vår KundeWeb. Legg her merke til at denne funksjonen kun endrer passordet til vår KundeWeb. Den endrer ikke passordet til ditt Kontrollpanel. Nærmere informasjon om hvordan du resetter ditt passord finner du her.

Ønsker du å endre passordet til ditt Kontrollpanel må du først logge deg inn på Kontrollpanelet. Etter innlogging finner du link for å bytte passord til kontoen.

WebMail

For å logge inn på din webmail konto hvor du kan lese og sende e-post via din nettleser angir du hele din e-postadresse som brukernavn og det passordet du anga når e-postkontoen ble opprettet.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Et Kontrollpanel er en nettside du kan logge deg på for å sette opp og administrere de tjenesten du leier av OnNet.

F.eks. navnetjenerne, også kalt DNS, til ditt domene, nettsider, ftp-kontoer, databaser eller e-postkontoer til ditt domene. 

Hvis du har et Linux webhotell så heter kontrollpanelet ditt cPanel, mens du har et Plesk kontrollpanel hvis du har et Windows webhotell. Har du bare en domeneparkering hos OnNet benytter du cPanel som Kontrollpanel. 

Hvis du bruker cPanel kan du skrive http://dittdomene.no/cpanel for å logge deg inn på ditt Kontrollpanel. Bytt ut dittdomene.no med ditt domenenavn. 

Hvis du bruker Plesk skriver du https://win1.onnet.no:8443/ for å logge inn på ditt Kontrollpanel.

Du kan finne ut om du har et Linux webhotell med cPanel eller et Windows webhotell med Plesk ved å taste inn ditt domene og klikke “Finn mine tjenester” på innloggingsiden til vår KundeWeb. Får du opp beskjeden om at du ikke har noen kontrollpanel så betyr dette at du har pekt domene til en annen webserver enn den webserveren som følger med webhoellet. Du må da sende en mail til post@www.onnet.no med ditt domene for for å finne ut av dette. 

 

Please click here if this helped you.
1 person found this helpful. Permalink


DNS er en forkortelse forDomain Name System” eller “navnetjenere” som vi sier på norsk. 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

En erstatning for IP-adresser

Navnetjenerne, også kalt DNS, er et system som brukes for å gjøre om et domene til en IP adresse. En IP-adresse er en tallkode som benyttes til å finne et bestemt nettsted, en server eller en e-postkonto i verden. At du forstår dette prinsippet er viktig, da alle tjenester og alle brukere som finnes på Internett er knyttet til en unik IP-adresse. En tallkode bestående av fire tall – adskilt med ett punktum, er imidlertid vanskelig å huske for vanlige mennesker. På 1980-tallet innførte man derfor domener som erstattet disse tallkodene (IP-adressene) med beskrivende navn, da skrevne ord er enklere å huske og skrive enn lange tallkoder.

Navnetjener - Domain Name System - DNS

Når du f.eks. går ut på nettet og skriver vg.no i nettleseren din, så vet ikke datamaskinen og nettleseren din i utgangspunktet hvor nettsidene til vg.no ligger. For å finne ut hvor nettsidene til vg.no ligger spør nettleseren din sin nærmeste navnetjener om hvilken IP-adresse nettstedet vg.no benytter. Når nettleseren får svaret tilbake fra navnetjeneren i form av en IP-adresse kobler nettleseren så din forespørsel opp mot denne nettsiden, slik at du ser vg.no i toppen av nettleseren din istedenfor nettstedets IP-adresse. 

Navnetjenernes oppgave er med andre ord å fortelle datamaskinen din hvilken IP-adresse domenenavnet du skriver inn i nettleseren  har, slik at datamaskinen din finner riktig webserver når du f.eks. skriver https://www.onnet.no.

Alle domener krever minimum 2 navnetjenere

For at et domene skal virke kreves det at et domene er knyttet opp mot minimum 2 navnetjenere, slik at den ene navnetjeneren kan gå ned uten at nettsidene forblir utilgjengelige – så lengde den andre navnetjeneren er oppe. Ideelt sett bør disse to navnetjenerne ligge på separert på to ulike C-klasser, slik at en hel C-klasse med IP-adresser (256 IP-adresser) kan bli utilgjengelig, uten at nettstedet ditt blir utilgjengelige på Internett.

Root-servere

Når en nettleser skal finne ut hvor et bestemt nettsted (domene) ligger, vil nettleseren spørre sin nærmeste navnetjener om dette. Det første denne navnetjeneren vil gjøre er å identifisere hvilken TDL du spør om. Spør du etter f.eks. vg.no, så vil navnetjeneren først spørre Norid sine navnetjenere om hvilke domene vg.no benytter. Årsaken til at navnetjeneren vil spørre Norid sine navnetjenere om hvilke navnetjenere vg.no benytter, skyldes at det er NORID som har oversikt over hvilke .no domener som finnes i verden og hvilken navnetjener disse domenene benytter. Hadde du spurt etter en .dk adresse, ville navnetjeneren sendt forespørselen til DK Hostmaster som har ansvaret for alle .dk adresser.

Disse TLD navnetjenerne kalles på fagspråket for “Root Servere“. Hvilke Root Servere ditt domenenavn benytter kan du finne ut ved å taste inn ditt domene i boksen under.

Skriv inn et domene eller host navn:
 Record type:

 

Når NORID sin DNS får forespørselen om hvor vg.no ligger, vil den slå opp i sin database for å finne ut hvilken navnetjener dette domene benytter. Deretter sendes forespørselen videre til denne navnetjeneren, som igjen vil slå opp i sin database for å avdekke hvilken server disse sidene ligger på.

Når denne navnetjeneren har avdekket hvilken web-server de forespurte nettsidene ligger på, vil navnetjeneren sende forespørselen videre til denne serveren som svarer og viser nettsiden til slutt.

Velg riktige navnetjenere til ditt nettsted

Når du skal velge navnetjenere til ditt domene er det mange ting du bør tenke på. De viktigste vurderingene du må gjøre er:

 • Avstand til kunden – jo nærmere navnetjeneren er plassert dem som bruker nettstedet ditt, jo bedre. Ligger navnetjenerne i USA må signalet sendes til USA før denne navnetjeneren gjør sine oppslag i Norge og sender svaret tilbake til deg i Norge. Dette tar vesentlig lenger tid enn hvis navnetjenerne lå i Norge, samtidig som sjansene for at noe skal gå galt øker proposisjonalt med antall nettverk signalene må gå igjennom før de kommer frem. Det vil at stabiliteten er avhengig av avstanden mellom navnetjenerne og dem som bruker nettstedet og sender deg e-post. OnNet sine navnetjenere er lokalisert i Norge for å sikre kort avstand til norske brukere.
 • Alder – jo lengre navnetjenerne har eksistert, jo større tillit har dem hos Google. Jo større tillit navnetjenerne har hos Google, jo høyere opp i søkeresultatene kommer man. OnNet sine navnetjenere har vært online siden 1997 og er dermed ekstremt godt ansett verden over.
 • Blacklistning – har navnetjenerne vært svartelistet av Google eller andre på grunn av spredning av spam, virus og malware mister nettstedet rangering i all søkemotorene og mange mailservere vil begynne å avvise mailen fra deg. OnNet sine navntjenere har aldri vært svartelistet – noe som garanterer deg en best mulig tjeneste.
 • Konfigurasjon – navnetjenerne må være konfigurert i forhold til alle tjenestene som prøver å koble seg opp mot dem for å spørre dem om ulike ting knyttet til domene navnetjenerne har ansvaret for. Er navnetjenerne ikke korrekt konfigurert i forhold til alle brukerne står man i fare for at de ikke klarer å løse sine spørringer med det resultat at de ikke finner tjenesten du spør etter.

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Det eneste du ikke kan endre gjennom å logge på våre navnetjenere med vår DNS Editor er å bytte navnetjenere. Dette kan ikke endres gjennom DNS Editoren, da endringen må meldes til topp-registraren som må endre domets navnetjenere på root-servernivå.

Ønsker du å bytte navnetjenere for ditt domene må du gå til vår KundeWeb og taste inn ditt domene i søkefeltet der, før du klikker “Finn mine tjenester” for å finne tjenestene knyttet til ditt domene. Velg deretter menyvalget “Domene & DNS” for å få opp dine domene og dns tjenester. Her finner du en link til et skjema du må fylle ut for å bytte navnetjenere.

Google straffer domener som bytter navnetjenere ved jevne mellomrom. Vårt råd er derfor å holde deg til dine eksisterende navnetjenere og heller peke sonefilen til den serveren domene bruker i forbindelse med domenets nettsider og e-posttjenester. Dette gjøres raskt og enkelt av deg selv, uten kostnader, samtidig som slike endringer ikke påvirker din rangering i søkemotorene på noen som helst måte.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Du kan når som helst sjekke hvilke navnetjenere et domene benytter gjennom å gjøre et NS lookup.

Benytt verktøyet under for å finne ut hvilke navnetjenere et domenenavn benytter.

Tast inn domenet du ønsker å sjekke uten www. etter ns:

 

Benytter domene OnNet sine navnetjenere vil du få til svar at domene benytter følgende to navnetjenere:

 • ns2.startpunktet.com
 • ns3.startpunktet.com

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Sonefilen

Sonefilen består av to hovedkomponenter:

 1. en header som forteller de generelle innstillingene for domenet
 2. ulike records som er knyttet til denne headeren, og som inneholder spesifisert informasjon om hver enkelt sub-domene og tjeneste domene benytter.

Under finner du et eksempel på hvordan en sone-fil kan se ut:

sonefil-eksempel

Eksempel på en sonefil fra OnNet sitt gamle webgrensesnitt

Headeren (SOA)

Headeren til sonefilen, også kalt SOA, forteller de generelle instillingene for domene. De viktigste parametrene i SOA er:

 • Primær navetjener – alle domener må ha minimum 2 navnetjenere for å virke. Den primære navnetjeneren angir hvilket av disse to navnetjenerne som er masteren som den andre oppdaterer seg mot.
 • Serienummeret – Hver gang du endrer sonefilen økes serienummeret til sonefilen med en. Dette er viktig, da de andre navnetjenerne i verden kun spør etter domenets sonefil i første omgang. Er domenets serienummer det samme som forrige gang vet de andre navnetjenerne i verden at denne sonefilen ikke har blitt oppdatert siden sist gang de sjekket sonefilen. De kan dermed bruke de gamle innstillngene for domene som de sparer på helt til serienummeret økes.
 • TTL – TTL er en forkortelse for “Time To Live“. Sonefilens TTL-verdi angir sonefilens levetid. Når en navnetjener kommer for å spørre en navnetjener om et domene noterer de seg domenets serienummer og TTL-verdi. TTL-verdien er viktig, da den forteller hvor lang tid de andre navnetjenerne skal cache (mellomlagre) sonefilens innhold før de kommer tilbake å sjekker den igjen. Er denne verdien svært høy kan det dermed gå svært lang tid før eventuelle endringer i sonefilen slår i kraft. Sjekk derfor domenets TTL-verdi når du skal endre en record i sonefilen, da den forteller hvor lang tid det maksimalt kan gå før endringen slår i kraft overalt på Internett.

Records

Recordene til headeren forteller hvilke sub-domener domene har, hvor mailen skal leveres, hvilke navnetjenere domene benytter, hvilken webserver som har hjemmesidene, hvem som har lov til å sende e-post o.s.v.

For at et domene skal virke må sonefilen til domene ha minimum to records (linjer) som angir hvilke to DNS (navnetjenere), domene benytter. Disse to recordene kalles NS record.

I tillegg er det vanlig å ha minimum en A-record eller CNAME som angir hvor hjemmesidene ligger og en MX-record som forteller hvor e-post til domene skal leveres. Disse fire recordene er basisen for ethvert domene med hjemmesider og e-post knyttet til domene.

Type records:Beskrivelse:
NSEn angivelse av hvilke navnetjenere domenet benytter. IKKE endre disse, da det ikke er nok å endre recordsene hvis man ønsker å bytte navnetjener. Skal navnetjenerne benyttes må også headeren endres og det må sendes inn en endringsmelding til TDL registraren. Skal du bytte navnetjener på domenet ditt må du ta kontakt med OnNet.
AA betyr A-record. En A-record benyttes til å angi IP-adressen til en tjeneste. En gyldig A-record skal skrives på følgende måte: 217.137.23.46 (fire tall, adskilt av et punktum)
CNAMEMens en A-record angir IP-adressen til en tjeneste, benyttes CNAME til å angi servernavnet til en tjeneste. Et CNAME skal skrives på følgende måte: buddy.onnet.net. (legg merke til at CNAME må avsluttes med et PUNKTUM!!! Gjøres ikke dette blir zone-filen korrupt).
MXMX-recorden forteller hvor mailen til domenet skal leveres, og må alltid være et servernavn. Det er ikke tillatt å angi en IP-adresse som en MX-record.

 

 At denne filen er korrekt skrevet er ekstremt viktig, da den minste feil vil medføre at en eller flere tjenester slutter å virke. Gjør det derfor til en regel å sjekke sonefilen 1-2 timer etter at den er endret.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Det er ekstremt viktig at sonefilen til domene er skrevet korrekt, da den minste feil vil medføre at en eller flere tjenester slutter å virke.

Gjør det derfor til en regel å komme hit for å sjekke sonefilen din 1-2 timer etter at den er endret for å unngå nedetid på tjenestene.

Under finner du et verktøy du kan benytte for å sjekke sonefilen til ditt domene. Sinefil sjekken sjekker domenets sonefil mot live mot dataene ute på Internett.

Skriv inn domenet du ønsker å sjekke sonefilen til:

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


For at et domene skal virke kreves det at sonfilen består av minimum to NS-recorder. En NS-record er:

en record som forteller hvilke to navnetjenere (DNS) domene benytter.

Master og slave

Sonefilens header angir hvilke av disse to navnetjenerne som er den primære navntjeneren, også kalt master. Den primære navnetjeneren (master) er med andre ord den navnetjeneren som sitter på de “orginal dataene“, mens den sekundær navnetjeneren, også kalt slave, er den navnetjeneren som kun inneholder en synkronisert kopi av sonefilen til den primære navnetjeneren.

Hvilke navnetjenere benytter domene?

OnNet sine navnetjenere (DNS) er:

 • ns2.startpunktet.com
 • ns3.startpunktet.com

Benytt verktøyet under for å sjekke hvilke navnetjenere domene idag benytter:

Benytter domene ns2.startpunktet og ns3.startpunktet.com bruker domene seg av OnNet sine navnetjenere som du kan redigere sonefilen til gjennom vår DNS-Editor.

Bytte av navnetjenere

Det eneste du ikke kan gjøre gjennom DNS-editoren er å bytte domenets navnetjenere. Ønsker du å bytte navnetjenere på domene må dette rapporteres inn til topp-domene registraren av OnNet som så må endre sine root-servere som forteller hvilke navnetjenere domene benytter.

Ønsker du å bytte navnetjenerne for ditt domene må du gå til våre KundeWeb hvor du kan bestille denne tjenesten.

Navnetjenernes rykte

Foruten å forsikre deg om at du benytter 2 navnetjenere på 2 ulike C-klasser, bør du sjekke navnetjenernes rykte.

Google, Yahoo og Bing registrerer navnetjenerne til alle domener som blir tatt for phirsing, spamming, hacking, spredning av virus, trojanere og annen malware. Dette for å avdekke kilden til smitten. Domener som bruker hardt belastede navnetjenere (grålistede og svartelistede navnetjenere) får dermed dårligere rangering enn domener som bruker “rene” og riktig konfigurerte navnetjenere. Med riktig konfigurert menes riktig i forhold til Google sin krav og ønskeliste for navnetjenernes respons og sikkerhet.

Dessverre finnes det ingen offisiell liste du kan sjekke mot, men normalt er de “hardt belastede” navnetjenerne såkalte “gratis DNS” som finnes overalt på Internett. Ønsker du best mulig rangering i Google bør du holde deg til en seriøs leverandør og betale litt ekstra for å få disse tjenestene.

OnNet sine navnetjenere er aldri vært svartelistet av Google og har eksistert siden 1999, noe Google vektlegger når de skal vurdere navnetjenerne.Navnetjenere som har eksistert lenge anses som mer troverdige enn nylig ankommende navnetjenere.

Ikke bytt navnetjenere i tide og utide

Hold deg til OnNet som domene og registrar, selv om du flytter webhotellet  Google registrerer alle bytter av navnetjenere for et domene og gir domener som ofte bytter navnetjenere dårligere rangering enn domener som holder seg til de samme navnetjenerne. Seriøse nettsteder har ikke tid eller ønske om å bytte navnetjenere for å spare noen få kroner. De holder seg til en og samme leverandør og bruker tiden på andre ting er Google sin filosofi på dette område.

Vår anbefaling er derfor å beholde OnNet som registrar for domene, da vi er Norges rimeligste leverandør, slik at du fortsatt kan fortsette å bruke våre navnetjenere. Logg heller inn på våre navnetjenere og pek recordene i sonefilen til ditt domene til den nye leverandørens mail- og webserver. På den måten unngår du både nedetid, arbeid og unngår å miste rangering i søkemotorene.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

Hva er en A-record og et CNAME?

Hvilken webserver hjemmesidene ligger på står angitt i domenet sin sonefil i form av en A-record eller et CNAME. Forskjellen mellom en A-record og et CNAME kan forenklet forklares slik.

Mens en A-record angir hvilken IP-adresse til serveren nettsidene benytter, angir et CNAME serverens servernavn.

A record = IP adresse
CNAME = Servernavn

Et CNAME er med andre ord et alias for en A-record. Med dette menes at det ikke er mulig å avgjøre hvor en nettside eller tjeneste er hvis navnetjeneren rapporterer tilbake et CNAME istedenfor en A-record når noen spør etter en side eller tjeneste. Rapporterer navnetjenerne et CNAME når noen spør etter en side eller tjeneste, vil navnetjenerne måtte gjøre et nytt DNS-oppslag hvor de spør navnetjenerne etter IP-adressen til CNAME-et før de kan gå til siden eller tjenesten.

Sub-domener

Et sub-domene er et underdomene til ditt hoveddomene, og angis i form av et puktum (.) før domene. F.eks. er www.onnet.no ett sub-domene til onnet.no.

Ønsker du at navnetjeneren skal svære både når noen spør etter både http://dittdomene.no og http://www.dittdomene.no, må du angi to recorden. En A-record eller et CNAME som forteller hvor serveren befinner seg til alle som skriver http://dittdomene.no, og en A-record eller CNAME som forteller hvor sub-domene www. befinner seg.

Normalt er disse to recordene identiske, så lenge man skal komme til samme sted både når man skriver http://dittdomene.no og http://www,dittdomene.no.Hjemmesider

Hvordan bytte hjemmeside leverandør?

Ønsker du å flytte hjemmesidene dine over til en annen webserver (leverandør) må du gå inn i sonefilen og endre disse to recordene. Legg her merke til et CNAME (servernavn) alltid skal avsluttes med et punktum, mens en A-record (IP-adresse) alltid avsluttes uten punktum. Om du skal angi et CNAME eller en A-record får du oppgitt av din nye leverandør, sammen med servernavnet eller IP-adressen.

Husk bare at du også må sette opp headeren til webserveren din til å svare på ditt domene med og uten www., hvis ikke kan du risikere at den ikke svarer korrekt på begge variantene av domene. Ligger domene og hjemmesidene hos OnNet trenger du aldri å tenke over dette, men problemstillingen oppstår når du flytter til en annen leverandør.

Hvordan du oppretter A-recorder og CNAME i cPanel er vist i YouTube videoen under:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Hva er en MX-record?

En MX-record, eller mail exchanger record, er:

en record i sonefilen til ditt domene som forteller hvor mail til domene skal leveres.

MX-recorden angis alltid i form av et CNAME og ikke som en A-record. Det vil si at det ikke er mulig å angi MX-recorden i form av en IP-adresse. Den må angis som et servernavn (alias for en IP-adresse). Er MX-recorden til domene feil vil domene med andre ord ikke motta noe epost. Hver derfor ekstremt forsiktig når du ender denne recorden.

I eksemplet under er MX-recorden mail.onnet.no.

MX-record

Recorden i eksemplet over sier at all mail som sendes til @www.onnet.no skal leveres til mail.onnet.no.

Legg her merke til at servernavnet må avsluttes med et punktum, da dette er et CNAME og ikke en A-record.

Hvilken MX-record benytter mitt domene?

Hvordan endre MX-recorden for mitt domene?

Følg denne fremgangsmåten for å endre MX-recorden til ditt domene (forutsetter at domene ligger hos OnNet).

 • Logg inn på våre navnetjenere
 • Klikk på iconet “MX Entry” i hovedmenyen. Du får da opp siden som er vist under

mx-record

 • Klikk i feltet “Local Mail Exchanger” hvis du har et Linux webhotell hos OnNet som eposten skal leveres til. Klikk i feltet “Remote Mail Exchanger” hvis du ønsker at eposten skal leveres til en ekstern mailserver. Klikk til slutt på knappen “Change” for å lagre endringene.
 • Under “Add New Record” kan du legge til en ny MX-record for ditt domene. I feltet “Priority” angir du hvilken prioritet denne MX-recorden skal ha. Default verdi er “0”. I feltet “Destination” skriver du inn den nye MX-recorden du har fått oppgitt. Klikk til slutt på knappen “Add New Record” for å legge til denne nye MX-recorden.
 • I tabellen “MX Record” ser du hvilke MX-record som er gjeldende for domene i dag. Ved å klikke “Edit” kan du endre denne MX-recorden. Klikker du “Delete” så sletter du denne MX-recorden.

YouTube videoen under viser hvordan disse tingene gjøres.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

Bytte av e-postleverandør

Ønsker du å bytte e-postleverandør må du endre MX-recorden for ditt domene. Du trenger ikke å flytte domene eller hjemmesidene. Det holder å endre MX-recorden. Hvilken MX-record du skal benytte for å route all e-post til denne leverandøren får du oppgitt av din nye leverandør.

Når du vet din nye MX-record er det bare å logge inn og endre MX-recorden som angitt over. Husk bare å sjekk at sonefilen virker til slutt for å forsikre deg om at du har gjort endringen korrekt.

Prioritet

Et domene kan ha flere MX-record, hvis de har en eller flere backup mailservere som skal slå inn hvis den primære er nede eller utilgjengelig for øyeblikket. Hvilke epostserver som er primær og hvilke som er sekundær (backup) servere står angitt i prioritet feltet til MX-recorden.

Verdien “10” betyr prioritet “10”. Hvis du ønsker at mailen skal leveres til flere mailservere, oppretter du flere MX-recorder men med forskjellig prioritet. Har du en adresse med prioritet 10 og en med prioritet 20, vil mailen først bli prøvd å levert til mailserveren med prioritet 10 før den prøver mailserveren med høyere prioritet.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


SPF (Sender Policy Framework) er et anti-spam system som går ut på at du som domene eier oppretter en record i domenets sonefil som forteller:

andre mailservere i verden hvilke mailservere du har gitt tillatelse til å sende epost fra ditt domene.

Dette gjøres for å unngå at andre skal kunne sende ut e-post i ditt navn, det vil si fra din e-postadresse. Har du en SPF-record vil mailserveren som mottar en e-postmelding som utgir seg å være fra deg sjekke hvilken IP-adresse denne meldingen ble sendt fra opp mot IP-adressene i SPF-recorden din som forteller hvilke IP-adresser som du benytter. Stemmer IP-adressen meldingen fra ikke med IP-adressen i din SPF-record vet mailserveren som mottar meldingen at den ikke er fra deg. Mailserveren vil da avvise meldingen eller merkere den som spam, avhengig av hvordan mailsderveren er satt opp.

Hvordan sette opp en spf-record?

Å sette opp en SPF-record er svært enkelt. Det er bare å logge på navnetjenerne (DNS) våre og åpne sonefilen til ditt domene. Sonefilen forteller hvilken navnetjenere, webservere, mailservere og andre tjenester domene benytter. Her legger du inn en ekstra TXT-record som forteller hvilke IP-adresser og/eller mailservere som har tillatelse til å sende epost på vegne av ditt domene. Sender du kun ut mail via OnNet sin mailserver er det svært enkelt å lage en SPF-record for ditt domene. Det eneste du trenger å gjøre er å avhuke at du ønsker å bruke SPF og systemet vil selv sette opp denne recorden for deg.

OnNet oppfordrer alle kunder til å sette opp en slik SPF-record. Dette for å sikre at ingen andre kan utgi seg for å være deg ved å sende en mail med din avsender adresse eller med en annen falsk epostadresse knyttet til ditt domene.

At man gjør dette er viktig for å bevare sitt gode navn og rykte. Sender andre ut spam i ditt navn eller fra din konto (ip-adresse) står du, ditt domene og hele serveren i fare for å bli svartelistet av RBL-filtre og andre anti-spam systemer, med det resultat at du selv kan få problemer med å sende spam til andre, da mottar systemene plutselig oppfatter deg som en potensiell spammer.

Sjekk om du har en SPF-record

Start med å sjekke om du har en SPF-record ved å fylle inn ditt domene i boksen under. Får du opp et blankt resultat betyr det at du ikke har noen SPF-record. Får du opp en SPF-record trenger du ikke å tenke mer på dette, bortsett fra å huske på å legge til nye MX-recorder eller IP-adresser etter hvert som du ønsker å kunne sende via andre hoster.

Lag en SPF-record 

Hvis du ikke har en SPF-record anbefaler vi at du lager en. Start med å lese vår artikkel om SPF-recordens betydning hvis du ikke kjenner til hvorfor du trenger en SFP-record og hvordan den settes opp:

YouTube videon under forklarer enkelt hva en SPF-record er.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

Å lage en SPF-record i cPanel er svært enkelt. Det er bare å logge inn på cPanel og klikke på iconet “Email Authentication“.

Klikk deretter på “Enable” under SPF for å aktivisere default SPF-record. På samme siden kan du også konfigurere oppsette for å tillate også andre mailservere til å sende mail på ditt domenets vegne. YouTube videoen under viser nærmere hvordan dette gjøres.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

Har du et Windows webhotell må du lage SFP-recorden selv og logge inn på våre navnetjenere for å legge til en TXT-record i sonefilen til ditt domene. Her limer du så inn SPF-recorden du har generert via et tredjepart verktøy. Et eksempel på verktøy som kan brukes, er Microsoft din SPF-wizard.

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Domain Keys er en anti-spam funksjon du kan aktivisere på samme side som du aktiviserer SPF-recorden for domene.

DomainKeys er en nøkkel som skal sikre at epostmeldingen kommer fra deg og at den ikke er modifisert av andre etter at den ble sendt av deg.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Du bør ikke prøve å endre sonefilen til domene hvis du ikke er 100% sikker på hvordan recorden du skal opprette eller endre skal skrives. Skrives en record feil vil tjenesten denne recorden viser til slutte å virke innen 1 time etter at endringen er gjort.

Er du usikker på hvordan sonefilen skal skrives bør du gå til vår KundeWeb, hvor du kan bestille endring av sonefilen ved å gå til dine tjenester og klikke på menyvalget “Domene/DNS”. Å få OnNet til å utføre endringene for deg koster kr. 98.-.

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

En sonefilen er en fil på navnetjeneren som forteller hvilke IP-adresser domene benytter for ulike tjenester. Sonefilen forteller med andre ord IP-adressen til hvor dine ulike Internett tjenester finnes. F.eks. forteller sonefilen hvilken web-server hjemmesidene bruker og hvilken epostserver meldinger til domene skal leveres til.

Hvordan få tilgang til sonefilen til domene?

Ønsker du å endre sonefilen til domene må du logge inn på kontrollpanelet for navnetjenerne domene benytter. Du får da full tilgang til sonefilen som styrer domenets tjenester.

Har du et Linux webhotell inngår DNS-Editoren du bruker til å redigere sonefilen som en del av kontrollpanelt for webhotellet. Har du et windows webhotell må du logge manuelt på denne tjenesten via OnNet sin kundeweb eller via DnsOnNet.net.

Når må sone-filen endres?

Sone-filen må du endre i følgende situasjoner:

 1. Når du flytter hjemmesidene dine fra en webserver til en annen
 2. Når du bytter mailserver til ditt domenenavn
 3. Når du ønsker å sette opp sub-domene
 4. Du ønsker å sette opp en SPF-record til epost tjenestene

Please click here if this helped you.
1 person found this helpful. Permalink


Slå opp en record

Tast inn domene og velg hvilken type record du ønsker å sjekke i domenets sonefil:

 
Klikk her hvis du trenger brukerstøtte!

Fyll ut skjema under hvis du allerede er kunde og trenger brukerstøtte til dit domene og/eller webhotell.

Domene

Hva har du problemer med?

Beskriv problemet

Hva har du selv gjort for å løse problemet?

Problem URL/referanse

Vedlegg

Ditt navn

Din e-postadresse