Linux Webhotell med cPanel & Fantastico -fra kr. 99/år


Om LinuxPakker & PrisercPanelFAQ

… Norges beste & billigste webhotell

Hva er et Linux webhotell?

Disse webhotellene kalles Linux webhotell fordi serveren bygger på et Linux basert operativsystem (ZentOS) og Apache webserver, med siste versjon av PHP, mySQL og alle andre vanlige Internett teknologier.

Dette er idag den dominerende serverplattformen på Internett med en markedsandel på over 60% på verdensbasis. 

Hvorfor velge Linux?

Vi anbefaler alle som ikke har utviklet nettsidene sine i ASP.NET, MS SQL eller MS Access å velge et Linux webhotell, da Linux plattformen er mer stabil, fleksibel, skalerbar, sikrere og yter mer enn Windows plattformen. 

bestselger

Prisen starter på kr. 99/år og inkluderer:

Linux webhotell

Klikk på det pluss symbolet du ønsker mer info om.

Domene/DNS
PHP/mySQL
cPanel (kontrollpanel)
Fantastico (500 gratis programmer er inkl.)
Ubegrenset epost med anti-spambrannmur
La flere domener dele samme webhotell
Sikkerhet
Søkemotoroptimalisering
Serverpark. linjer & infrastruktur

Våre Linux webhotell inkluderer blant annet:

SpamOnNet
SpamOnNet – et anti-spam system som stopper minst 90% av all spam er inkludert.

CloudOnNet

En privat nettsky knyttet til domene inngår også. Gjør det mulig å dele, synkronisere og kryptere filer med alle i verden som er tilkoblet Internett eller du kan bruke den for å lagre en backup av dine lokale data.

WordPress er forhåndsinstallert

wordpressWordPress – verdens mest populære program for å lage hjemmesider og nettbutikker – er forhåndsinstallert på alle våre webhotell og kan gratis aktiviseres ved et par klikk.

Siden WordPress også er OnNet sin utviklings plattform, er alle våre webhotell også optimalisert for å kjøre WordPress,

I tillegg får du tilgang til våre WordPress teknikere som kan bistå deg med alle typer WordPress problemer og utfordringer hvis du samtidig tegner en WordPress supportavtale når du bestiller ditt webhotell.

Velg mellom 5 Linux webhotell pakker:

  1-stjerne 2-stjerne 3-stjerne 4-stjerne 5-stjerne
Lagringsplass 500 MB 2GB 3GB 5GB 10GB
Add-on domener Ingen 2 stk. 3 stk. Ubegr. Ubegr.
Sub-domener Ubegr. Ubegr. Ubegr. Ubegr. Ubegr.
Båndbredde/mnd 40 GB 80 GB 100 GB 150 GB 200 GB
Linjehastighet 1GB/sek 1GB/sek 1GB/sek 1GB/sek 1GB/sek
Oppetidsgaranti >99,9% >99,9% >99,9% >99,9% >99,9%
Plattform Linux Linux Linux Linux Linux
Webserver Apache Apache Apache Apache Apache
Kontrollpanel cPanel cPanel cPanel cPanel cPanel
Fantastico DeLuxe Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
DNS editor Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
Ftp-kontoer Ubegr. Ubegr. Ubegr. Ubegr. Ubegr.
FrontPage S.E Nei Nei Nei Nei Nei
PHP 5 Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
Perl Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
mySQL Ubegr. Ubegr. Ubegr. Ubegr. Ubegr.
Python, C++, TCL Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
Backup JA JA JA JA JA
Forwarding Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
Cron Jobs Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
SSH/Telnet NEI NEI NEI NEI NEI
Statistikk Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
E-post kontoer: Ubegr. Ubegr. Ubegr. Ubegr. Ubegr.
POP3, IMAP, SMTP Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
WebMail Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
SpamOnNet Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
CloudOnNet Inkl. Inkl. Inkl. Inkl. Inkl.
Avtaleperiode 12 mmd. 12 mmd. 12 mmd. 12 mmd. 12 mmd.
Gratis etablering JA JA JA JA JA
Pris per år. Kr. 99.- Kr. 299.- Kr. 399.- Kr. 499.- Kr. 799.-

cPanel – verdens mest populære kontrollpanel

cpanel-webhotell

cPanel  benyttes som kontrollpanel for våre Linux webhotell.

Med kontrollpanel menes:

et webrensesnitt som du logger inn på for å styre tjenestene som inngår i webhotell pakken.

Her kan du f.eks. opprette et ubegrenset antall mySQL databaser, sette opp et ubegrenset antall epost kontoer eller installere gratis WordPress, Joomla!, DruPal eller en av de andre 500 gratisprogrammene som inngår i Fantastico. En open source programvare pakke som er forhånd installert på serveren.

Hva er cPanel?

cPanel er et Unix baser kontrollpanel for Unix og Linux web-servere, med et grafisk webgrensesnitt som gjør det mulig for deg å styre alle tjenestene og funksjonene som inngår i webhotellet.

cPanel inneholder en mengde automatiserte verktøy for å forenkle arbeidet med å være en webmaster for et nettsted. Sammenlignet med konkurrerende kontrollpanel, f.eks. Plesk og Direct Admin,  skiller cPanel seg ut ved at det er mer stabilt, brukervennlig og omfattende. Her er det ikke noe du ikke kan styre selv. Dette er kanskje også den eneste bakdelen med dette kontrollpaelet. Enkelte kan finne det for omfattende, med alt for mange knapper å kunne klikke på. Andre elsker nettopp dette. Gjør du?

cpanel

Hvor finner jeg cPanel?

Når domenet er satt på ditt Linux webhotell kan du logge inn på cPanel ved å skrive /cpanel etter domene ditt. F.eks. (bytt ut eksempel.no, med ditt domene):

http://eksempel.no/cpanel

I tillegg kan du gå til vår kundweb, hvor du også finner link til innlogging siden.

cPanel mobile

Ønsker du å administrere ditt webhotell via ditt nettbrett eller mobiltelefon kan du nå også laste ned en egen cPanel-app til din telefon eller pad. Mobil-appen finnes både for iOS (iPad/iPhone) og Android (Samsung m.fl.), og lastes ned fra iTunes eller Google Play.

CPanel App

Mobil App av webgrensesnittet til cPanel – ditt hovedkontrollpanel.

Google Play (Android):

iOS – IKKE GRATIS ($ 3,99):

WebDisk

Kjernen i CloudOnNet – mapper opp webhotellet på din telefon som en disk, slik at du får tilgang til alle dine filer i nettskyen uansett hvor du er i verden.

Google Play (Android):

iTunes (iOS):

FAQ: Svar på vanlige webhotell spørsmål

Webhotell

Et webhotell er det norske ordet for web hosting. Et uttrykk som defineres av Wikipedia som:

“A web hosting service is a type of Internet hosting service that allows individuals and organizations to make their own website accessible via the World Wide Web. Web hosts are companies that provide space on a server they own or lease for use by their clients as well as providing Internet connectivity, typically in a data center.”.

På godt norsk er et webhotell:

en tjeneste som innebærer at du leier plass på en serverplattform som gir deg tilgang til en webserver til dine hjemmesider, en ftp-server for dine ftp-kontoer, en mailserver for dine e-postadresser, en database server for dine databaser og så videre.

Hvilke tjenester som inngår i en webhotell pakke varierer fra leverandør til leverandør, plattform og en rekke andre faktorer.

Webhotell plattformer

Generelt skiller vi mellom to ulike webhotell plattformer:

 • Linux webhotell – servere som kjører med et Linux operativsystem
 • Windows webhotell – servere som kjører med Windos som operativsystem

Delte ressurser

Når du leier et webhotell får du ikke tilgang til egne servere som er dedikert domenets tjenester. Leier du et webhotell blir du plassert på en serverplattform som du deler med flere hundre andre domener med nettsider, eposttjenester osv.

Fordelen med et webhotell er at du sparer store beløp ved at kostnadene blir delt på et stort antall brukere istedenfor at du selv skal bære alle kostnadene. Dernest slipper du alt ansvar for drift, vedlikhold og feilsøking av serverplattformen. Leier du et webhotell er dette webhotell leverandørens ansvar – ikke ditt.

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Et Linux webhotell er en server som har et Linux basert operativsystem.

På et Linux webhotell er det mulig å benytte alle Internett teknologier, bortsett fra ASP, ASP.NET, MS Access og MS SQL, som er Microsofts egne teknologier. Disse teknologiene krever en Windows server som benytter en IIS – Internet Information Services som web server.

Grunnen til at mange elsker denne plattformen skyldes ikke bare at den er den mest stabile og lettkjørte plattformen (gir deg mest datakraft tilbake for pengene). Mange velger denne plattformen på grunn av det store mangfold av gratis programvare som du kan implementere i nettsidene dine.

Hvis du snakker med et Fortune 500 selskap, vil de fortelle deg at Linux kjører alt hos dem. Operativsystemet har blitt så dominerende de siste ti årene at det er blitt selve fundamentet for databehandling på tvers av geografiske områder, markeder og bransjer. Det er ingen tilfeldighet at militæret, verdens eneste romstasjon og byen Munchen i Tyskland nylig valgte å gå for Linux som sitt operativsystem.

Ser vi på verdens Top500 supercomputer list for Juni 2013, kjørte 476 av de 500 raskeste “superdatamaskinene” i verden på Linux. De første 44 supermaskinene på listen var alle Linux maskiner. Noe som sier litt om hvor raske og pålitelige disse systemene er.  

Please click here if this helped you.
1 person found this helpful. Permalink


Et Windows webhotell er en serverplattform som benytter en server versjon av Windows som operativsystem, med Internet Information Services (ISS) på toppen som web server. Dette gjør det mulig å kjøre Microsoft sine egne patenterte teknologier som kun kan kjøres på en Windows Server.

Disse teknologiene er:

 • ASP (Active Server Pages)
 • ASP.NET (.NET frameword)
 • MS Access
 • MS SQL
 • Silverlight

Kun 18% av verdens web servere er i dag en Windows Server med IIS, noe som skyldes flere forhold. De viktigste grunnene er:

 • Windows er et lisensbelagt operativsystem, hvor lisensen er relativ kostbar i forhold til andre operativsystemer
 • Windows er ikke en åpen kildekode, noe som gjør det vanskelig å tilpasse og videreutvikle systemet til egne behov.
 • Windows er et integrert system hvor en vanlig bruker kun benytter rundt 5% av systemets funksjoner. Noe som gjør systemet både kompleks og unødvendig tungt, da 95% av ressursene systemet laster ikke er i bruk.

Resultatet av ovenstående forhold er dårligere  brukervennlighet, fleksibiliteten, skalerbarheten, stabiliteten, sikkerheten og hastighet enn de Linux baserte systemene.

Ingen av de 100 raskeste superdatamaskinene i verden er en Windows server. På listen over de 500 raskeste superdatamaskinene i verden kom den første Windows serveren på en 187 plass i verden, og den kjørte en Windows High Performance Computing (HPC) 2008 versjon av Windows Server.

Vi anbefaler kun Windows webhotell til dem som er avhengig av Microsoft sine webteknologier.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Ja, det er ingenting i veien for å bytte fra et Windows til et Linux webhotell eller omvendt. OnNet har begge plattformene.

Ønsker du å bytte plattform må du logge inn på vår KundeWeb og klikke på fanen “Oppgrader” etter innlogging. Her kan du bestille bytte av webhotellplattform.

Bytte av webhotell plattform koster kr. 49.-

Ønsker du å bytte webhotell plattform må du selv laste ned alle dine filer, databaser og e-postmeldingene du ønsker å ta vare på, da vi kun sletter hele webhotellet og oppretter et nytt tomt webhotell.

Når det nye webhotellet er opprettet må du selv laste opp dine filer og databaser via ftp. E-postmeldingene kan du ikke laste opp igjen, så de vil bli liggende som POP3 meldiger på maskinen som lastet dem ned.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


OnNet gir deg anledning til å velge mellom 5 ulikr webhotell pakker, hvor forskjellen mellom pakken er hvor stor lagringplass, båndbredde og antall add-on domener som er inkludert.

For de fleste normale nettsteder er båndbredden ikke noe du trenger å tenke på, da den er mer enn stor nok. Det du trenger å tenke på er hvor stor lagringsplass du trenger til:

 • Dine hjemmesider, bilder og filer
 • Databaser
 • Epostmeldinger
 • Loggfiler

Har du bare et normalt nettsted, uten e-postkontoer knyttet til domene holder det i de fleste tilfeller med ett 1-stjerners webhotell. Ønsker du å opprette e-postkontoer til domene trenger du minimum et 2-stjerners webhotell. E-postmeldingene som til enhver tid ligger i innboksene på serveren er normalt det som tar størst plass, så dette er det mest utslagsgivende for hvor stort webhotell du trenger.

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Du kan når som helst oppgradere ditt webhotell til neste pakke-størrelse ved å logge deg inn på vår KundeWeb og klikke på “Oppgrader” fanen etter innlogging.

Oppgraderingen er normalt utført i løpet av minutter eller noen få timer.

Please click here if this helped you.
1 person found this helpful. Permalink


Slapp av! Hvis du har vært så uheldig å slettet e-post, en database, filer eller gjort systemendringer ved en feil kan du logge inn på vår KundeWeb og klikke på knappen “Systembackup” etter innlogging for å bestille en restore av siste systembackup. Det vil si at vi kjører tilbake siste backup vi har tatt av alle dataene som ligger på ditt webhotell. 

Vi tar en fullstendig sikkerhetskopi (backup) av alle dine data hver 48 time.

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Et Kontrollpanel er en nettside du kan logge deg på for å sette opp og administrere de tjenesten du leier av OnNet.

F.eks. navnetjenerne, også kalt DNS, til ditt domene, nettsider, ftp-kontoer, databaser eller e-postkontoer til ditt domene. 

Hvis du har et Linux webhotell så heter kontrollpanelet ditt cPanel, mens du har et Plesk kontrollpanel hvis du har et Windows webhotell. Har du bare en domeneparkering hos OnNet benytter du cPanel som Kontrollpanel. 

Hvis du bruker cPanel kan du skrive http://dittdomene.no/cpanel for å logge deg inn på ditt Kontrollpanel. Bytt ut dittdomene.no med ditt domenenavn. 

Hvis du bruker Plesk skriver du https://win1.onnet.no:8443/ for å logge inn på ditt Kontrollpanel.

Du kan finne ut om du har et Linux webhotell med cPanel eller et Windows webhotell med Plesk ved å taste inn ditt domene og klikke “Finn mine tjenester” på innloggingsiden til vår KundeWeb. Får du opp beskjeden om at du ikke har noen kontrollpanel så betyr dette at du har pekt domene til en annen webserver enn den webserveren som følger med webhoellet. Du må da sende en mail til post@onnet.no med ditt domene for for å finne ut av dette. 

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Kundeweb og Kontrollpanel

For å logge inn på OnNet sin KundeWeb og ditt Kontrollpanel angir du det brukernavnet og passordet du fikk tilsendt av OnNet når du opprettet domene eller tjenestene til domene. 

Når tjenesten ble opprettet gjelder det samme brukernavnet og passordet for både KundeWeb og Kontrollpanelet til domene.

Hvis du har glemt ditt brukernavn eller passord til vår KundeWeb kan du klikke på “Glemt passord” linken på innloggingsiden. Du vil da få tilsendt en e-post med en link som lar deg resette passordet til vår KundeWeb. Legg her merke til at denne funksjonen kun endrer passordet til vår KundeWeb. Den endrer ikke passordet til ditt Kontrollpanel. Nærmere informasjon om hvordan du resetter ditt passord finner du her.

Ønsker du å endre passordet til ditt Kontrollpanel må du først logge deg inn på Kontrollpanelet. Etter innlogging finner du link for å bytte passord til kontoen.

WebMail

For å logge inn på din webmail konto hvor du kan lese og sende e-post via din nettleser angir du hele din e-postadresse som brukernavn og det passordet du anga når e-postkontoen ble opprettet.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Web server

En web server er en serverteknologi som er laget for å kjøre nettsider. Uten en web server vil nettsidene dine bli usynlig for alle, selv om sonefilen til domene peker til korrekt server.

Apache web server er en Linux basert web server teknologi og en åpen kildekode, slik at hvem som helst kan endre og videreutvikle server teknologien.

Apache web server har siden 1996 vært den dominerende web server teknoloigen i verden. Over halvparten av alle verdens nettsteder kjører i  dag på en Apache web server, noe som forteller hvor dominerende denne web serveren er på Internett.

 

Alle OnNet sine Linux webhotell kjører siste versjon av Apache web server. For tiden vil det si Apache 2.4.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Internet Information Services (IIS) – tidligere kalt Internet Information Server – er en web server fra Microsoft og inngår som en integrert del av alle Microsoft Windows datamaskiner.

Etter Apache HTTP Server er IIS den nest vangliste web serveren i dag. WikiPedia hevdet i mars 2010 at 22.7% av alle nettsteder i verden kjørte på en IIS webserver.

ISS kom første gang på markedet som en webbasert service i Windows NT 3.51. Support for operativsystemet til Windows NT 4.0 kom med ISS 2.0, mens det dymaniske scripting språket Active Server Pages kom med ISS 3.0.

IIS 4.0 dropte støtte for Gopher protocol, mens IIS 5.0 kom med Windows 2000 og introduserte flere nye authentication metoder, administrasjons metoder og inkluderte en helt ny MMC basert administration programvare, med søtte for WebDAV protocol og utveksling med ASP

IIS 6.0 la til støtte for IPv6 protokollen og inkludere flere nye arbeidsprosesser som økte såvel sikkerheten som stabiliteten til webserveren. IIS 7.0 er en helt ny redesign og en nyskrevet kildekode, og kom med Windows Vista og Windows 2008.

Alle våre Windows webhotell benytter ISS webservere og styres gjennom ditt kontrollpanel.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Et Kontrollpanel er en nettside du kan logge deg på for å sette opp og administrere de tjenesten du leier av OnNet.

F.eks. navnetjenerne, også kalt DNS, til ditt domene, nettsider, ftp-kontoer, databaser eller e-postkontoer til ditt domene. 

Hvis du har et Linux webhotell så heter kontrollpanelet ditt cPanel, mens du har et Plesk kontrollpanel hvis du har et Windows webhotell. Har du bare en domeneparkering hos OnNet benytter du cPanel som Kontrollpanel. 

Hvis du bruker cPanel kan du skrive http://dittdomene.no/cpanel for å logge deg inn på ditt Kontrollpanel. Bytt ut dittdomene.no med ditt domenenavn. 

Hvis du bruker Plesk skriver du https://win1.onnet.no:8443/ for å logge inn på ditt Kontrollpanel.

Du kan finne ut om du har et Linux webhotell med cPanel eller et Windows webhotell med Plesk ved å taste inn ditt domene og klikke “Finn mine tjenester” på innloggingsiden til vår KundeWeb. Får du opp beskjeden om at du ikke har noen kontrollpanel så betyr dette at du har pekt domene til en annen webserver enn den webserveren som følger med webhoellet. Du må da sende en mail til post@onnet.no med ditt domene for for å finne ut av dette. 

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Kundeweb og Kontrollpanel

For å logge inn på OnNet sin KundeWeb og ditt Kontrollpanel angir du det brukernavnet og passordet du fikk tilsendt av OnNet når du opprettet domene eller tjenestene til domene. 

Når tjenesten ble opprettet gjelder det samme brukernavnet og passordet for både KundeWeb og Kontrollpanelet til domene.

Hvis du har glemt ditt brukernavn eller passord til vår KundeWeb kan du klikke på “Glemt passord” linken på innloggingsiden. Du vil da få tilsendt en e-post med en link som lar deg resette passordet til vår KundeWeb. Legg her merke til at denne funksjonen kun endrer passordet til vår KundeWeb. Den endrer ikke passordet til ditt Kontrollpanel. Nærmere informasjon om hvordan du resetter ditt passord finner du her.

Ønsker du å endre passordet til ditt Kontrollpanel må du først logge deg inn på Kontrollpanelet. Etter innlogging finner du link for å bytte passord til kontoen.

WebMail

For å logge inn på din webmail konto hvor du kan lese og sende e-post via din nettleser angir du hele din e-postadresse som brukernavn og det passordet du anga når e-postkontoen ble opprettet.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


FTP (File Transfer Protocol)

FTP er en forkortelse for «File Transfer Protocoll» og er en standard for å overføre filer mellom to datamaskiner. FTP-protokllen er operativsystemuavhengig, noe som betyr at du kan benytte filoverføringsteknologien på såvel Linux, PC, Mac, iOS og Android. FTP-protokollen er idag den eldste standarden for filoverføring av filer i et TCP/IP-basert nettverk.

For å kunne overføre filer via ftp kreves det at du har en ftp-konto på en ftp-server og en ftp-klient installert på din datamaskin. Alle som har et webhotell hos OnNet har en ftp-server inkludert i tjenesten, og gjennom kontrollpanelet kan du opprette et ubegrenset antall ftp-kontoer som du kan gi ulike rettigheter. Det vil si sette ulike restriksjoner for hvilke mapper de skal kunne få tilgang til og hva de har lov til å gjøre.

Hvilke mapper på webhotellet eller i din private nettsky de skal ha tilgang til bestemmer du selv når du oppretter ftp-kontoen. Ofte kan det være lurt å begrense folks tilgang til dokumenter og fil-områder til de områdene og dokumentene de strengt tatt trenger tilgang til og ikke mer.

Ulemper

Alle teknologier har sine fordeler og ulemper. Fordelene ved ftp er det enkelt å se, men det finnes også noen ulemper det er vært å være klar over:

 • All kommunikasjon går ukryptert og kan derfor leses av alle som har tilgang til kommunikasjonen mellom de impliserte maskinene.
 • Protokollen er vanskelig å håndtere for en brannmur. Port 21 er inaktiv under dataoverføringen, noe som kan medføre at forbindelsen opphører. (Dataoverføringen vil normalt bli fullført likevel, men kan gi tilsynelatende feilmeldinger.) Det kan tenkes at dataoverføring blir forsøkt på andre porter enn port 20, noe som ofte vil stoppes av brannmuren. Flere overføringer kan gå parallelt, som også krever spesiell håndtering av brannmuren.
 • Det kan være mulig å be FTP-serveren å levere en fil på en tredje maskin. Selv om dette er ment å være en nyttig egenskap, har det i en del sammenhenger vært benyttet til illegal virksomhet.

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


For å kunne overføre filer fra din datamaskin eller telefon til webhotellet trenger du en FTP-klient. En FTP-klient er et dataprogram som ved hjelp av FTP-protokollen lar deg enten laste opp eller ned filer til en FTP-server fra sin datamaskin til webhotellet. Mange FTP-klienter koster penger, men det finnes en rekke gratis FTP-klienter som er like gode. Den mest kjente gratisklienten er nok Filezilla, som er en Open source FTP-klient. Har du en PC med WIndows har du også innebygd en ftp-klient i filbehandleren. Åpn filbehandleren og skriv inn URL-en til din ftp-konto i adressefeltet og klikk enter. Du får da opp en side med spørsmål om brukernavn og passord. Angi ditt brukernavn og passord til ftp-kontoen og du er inne.

FileZilla er verdens mest populære FTP-klient. Ikke bare fordi programmet er gratis, men først og fremst fordi dette kort sagt er en meget god ftp-klient som kan installeres på alle operativsystem. YouTube videoen under viser hvordan du laster ned, installerer og bruker FileZilla.

Klientprogram for følgende operativsystem:

linuxandroidmacpcmac-icon

Last ned FileZilla

Etter at du har installert FileZilla eller satt opp den ftp-klienten du ønsker å benytte må du sette opp ftp-klienten din mot ditt webområde. Hvilke innstillinger du skal bruke er angitt under fanen “FTP” på siden over dine kontrollpanel. De finnes også ved å logge inn på cPanel og klikke på iconet “FTP Accounts” i hovedmenyen. Du kommer da til en side med alle dine ftp-kontoer.

Klikker du på knappen “Configurer FTP Client” får du opp innstillingene du skal bruke. Har du installert FileZilla finner du også en link du kan klikke på for å laste ned en konfigurasjons fil som automatisk leses av FileZilla og som setter FileZilla korrekt opp mot din ftp-konto.

Ønsker du å installere en annen ftp-klient for å overføre filer til og fra webhotellet finner du under linker til noen gratis programmer for ulike operativsystemer.

Eksterne lenker til Windows

Eksterne lenker til Linux

Eksterne lenker til Macintosh

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Opprett en ftp-konto:

Fremgangsmåten for å opprette en FPT-konto er som følger:

 • Logg inn på cPanel ved å skrive http://dittdomene.no/cpanel (bytt ut dittdomene.no med ditt domene). Bruker du et annet kontrollpanel må du skrive denne adressen.
 • Klikk på iconet “Ftp Accounts” i hovedmenyen. Du får da opp en side med alle dine ftp-kontoer og muligheten til å opprette en ny ftp-konto.
 • Gi ftp-kontoen et navn i feltet “Login” og et passord i feltet “Password”. Passordet må skrives en gang til i feltet under. Husk å angi et sterkt passord som er vanskelig å tippe.
 • Angi hvilken mappe (område) denne ftp-kontoen skal ha tilgang til i feltet “Directory”
 • Klikk på knappen “Create FTP Account” for å opprette ftp-kontoen. Kontoen er nå klar til bruk.

YouTube videoen under viser hvordan du oppretter og administrerer en ftp-konto via cPanel.

Glemt eller endre passordet

Har du glemt eller ønsker å endre passordet på en ftp-konto gjør du følgende hvis du benytter cPanel som kontrollpanel.

 • Logg inn på cPanel ved å skrive http://   /cpanel
 • Klikk på iconet “FTP Accounts” i hovedmenyen. Du får nå opp en side med alle dine ftp-kontoer.
 • Klikk på “Change password” knappen og angi et nytt passord
 • Klikk “Change password” for å lagre det nye passordet.

Slett en ftp-konto

Fremgangsmåten for å slette en ftp-konto er nesten identisk som å endre passord. Klikk bare på knappen “Delete” istedenfor “Change password” for å slette ftp-kontoen.

YouTube videoen under viser hvordan du oppretter og administrerer en ftp-konto via cPanel.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


URL:

For å få kontakt med din default ftp-konto skriver du:

http://dittdomene.no/

Bytt ut dittdomene.no med ditt eget domene.

Brukernavn og passord:

Logg på din ftp-konto med brukernavnet og passordet du anga når du opprettet ftp-kontoen. Ønsker du å logge på den defaulte ftp-kontoen som følger med webhotellet logger du på med samme brukernavn og passord som gjelder for kontrollpanelet ditt.

Har du glemt brukernavnet og passordet til en ftp-konto logger du deg inn på ditt kontrollpanel og klikker på FTP iconet for å få opp alle dine ftp-kontoer. Her kan du se hvilket brukernavn som gjelder og resette passordet til kontoen.

Port:

Standard ftp-port er port: 21 (angis i oppsettet av ftp-klienten)

Port 21 er kontrollporten (også kalt kommandoporten) som klienter sender kommandoer over og som tjeneren lytter og svarer på. Overføringen skjer på port 20 og/eller andre porter avhengig av filoverføringsmodus.

Modus:

Sett ftp-kontoen opp med: Passiv modus eller Utvidet passiv modus

Målmappe:

Hvis du har et Linux webhotell er root-katalogen til webhotellet: /public_html/

Hardu et Windows webhotell er root-katalogen til webhotellet: /www/

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Teknologier

HTML standarden er et universelle språk for formatering av en nettside/hjemmeside

Alle webhotell, Linux og Windows, har full støtte for de universelle markeringsspråkene HTML/HTM, XHTM/XML og CSS. Det er bare å laste opp disse filene til din root på webhotellet og filene vil virke uten at du trenger å gjøre noe som helst i ditt kontrollpanel.

Hva er HTML/HTM?

HTML står for “HyperText Markup Language”, og kan benyttes i mange andre språk for å angi hvordan dataene på en side – f.eks. PHP, ASP og ASPX. Rene HTML-sider har alltid et filnavn som slutter på .html eller .htm.

Fra WikiPedia finner vi følgende beskrivelse av HTML språket:

HyperText Markup Language (HTML, hypertekstmarkeringsspråk) er et markeringsspråk for formatering av nettsider med hypertekst og annen informasjon som kan vises i en nettleser. HTML benyttes til å strukturere informasjon – angi noe tekst som overskrifter, avsnitt, lister og så videre – og kan, i en viss grad, brukes til å beskrive utseende og semantikk i et dokument. HTMLs grammatiske struktur er HTML DTD som ble skapt ved å gjøre bruk av SGML syntaks, som er en internasjonal standard for tekstformatering (ISO 8879).

HTML ble opprinnelig definert i 1989 av Tim Berners-Lee og Robert Caillau og videreutviklet av IETF og er nå en internasjonal standard (ISO/IEC 15445:2000). Siden har HTML-spesifikasjonene blitt opprettholdt av World Wide Web Consortium (W3C).

Tidlige versjoner av HTML ble definert med løsere syntaktiske regler som gjorde læring av bruken enkel for dem som ikke var vant med publisering på verdensveven. Nettleserne foretok gjerne sine egne antakelser om hvordan koden skulle forstås og skapte bildet av nettsiden. Utviklingen har riktignok gått mer i retning av striktere språklig syntaks, men fremdeles forventes nettlesere å produsere leservennlige sider selv om HTML-koden de er skrevet i er langt fra å etterleve gjeldende standarder.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


I likhet med HTML-standarden er XHTM/XML en universiell standard for formatering av nettsider som alle våre webhotell støtter uten at du trenger å foreta deg noe som helst annet enn å laste opp filene dine via ftp.

Hva er XHTM/XML

XHTML er W3Cs etterfølger til HTML-standarden. Av den grunn ser mange på XHTML som den «nyeste versjonen» av HTML, men i virkeligheten er dette en egen, parallell standard. W3C anbefaler at man bruker enten XHTML 1.1, XHTML 1.0, eller HTML 4.01 når man lager nettsider.

XML (Extensible Markup Language) er et universelt og utvidbart markeringsspråk og en forenklet videreføring av SGML. XML er et verktøy for deling av strukturerte data mellom informasjonssystemer, særlig over internett. XML brukes imidlertid også til koding av dokumenter og som kommunikasjonsmiddel mellom ulike informasjonssystemer og dataformater. Filformatet .xml organiserer data i en hierarkisk struktur. Formatet er et vanlig tekstformat, leselig for mennesker, der merker, eller tagger, gir informasjon om hva innholdet er.

Spesifikasjonen av XML, som gis ut av W3C, fastsetter et metaspråk som andre språk kan defineres ut fra. De eksakte kravene til et konkret språk som bygger på XML fastsettes av en DTD eller et XML-skjema. Noen kjente språk som bygger på XML er RSS, XHTML, MathML og Scalable Vector Graphics (SVG). Kilde: WikiPedia.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Cascading Style Sheets (CSS) er et språk som brukes til å definere utseende på filer skrevet i HTML eller XML. Prinsippet er at HTML- eller XML-dokumentet utelukkende skal beskrive struktur og semantikk, mens oppsett, farger og annen stilinformasjon skal beskrives ved hjelp av CSS.

Alle våre webhotell støtter css uten at du trenger å gjøre noe som helst annet enn å laste opp filene dine.

Stilinformasjonen kan integreres i selve dokumentet eller skilles ut som en egen fil med endelsen .css. Et ubegrenset antall dokumenter kan peke til og styres av samme .css-fil, noe som er styrken i CSS: Ved å endre på en fil, kan man endre fargebruk, bakgrunnsbilder osv. i alle dokumenter som peker til CSS-filen.

Eksempel:

body {
background-color: #ff0000;
color: #ffffff;
}

Her setter man bakgrunnsfargen til rød ved hjelp av background-color og HEX-koden #ff0000 samt tekstfargen til hvit.

Man peker til CSS dokumentet med denne HTML-koden:

<link rel="stylesheet" href="mappe/filnavn.css" type="text/css" />

Den første versjonen av CSS ble lagt fram av Håkon Wium Lie i 1994. Han videreutviklet siden språket sammen med Bert Bos, og i dag er det W3Cs CSS Working Group, hvor Lie og Bos begge er medlemmer, som oppdaterer CSS-spesifikasjonen.

Med versjon 2 av CSS kom medietyper (media types) inn i spesifikasjonen. Medietyper gjør det mulig å definere ulik stil for det samme dokumentet avhengig av hvor og hvordan det blir brukt. For eksempel brukes medietypen “screen” for vanlig pc-nettleservisning, mens “handheld” er for mobiltelefoner og andre mindre skjermer, “print” for utskrift og “projection” for visning på storskjerm.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


ASP er en forkortelse for «Active Server Pages», og er en serverteknologi som krever et WIndows webhotell. Alle våre Windows servere har automatisk støtte for ASP, uten tillegg i prisen.

ASP er et server-side scripting-miljø utviklet av Microsoft som brukes for å bygge interaktive web-sider og kraftige web-applikasjoner på Windows webservere (programmeringsspråk). Programmeringsspråket har idag blitt erstattet med ASP.NET, men brukes fortsatt av mange utviklere.

Hvordan virker en ASP (Active Server Page) fil?

Når serveren mottar en forespørsel etter en ASP-fil, prosesserer den server-side scripts (scripts som blir kjørt på serveren) som ligger i filen, for så å bygge den siden som skal sendes til browseren. I tillegg til å inneholde server-side scripts, kan ASP-filer også inneholde HTML (inkludert client-side scripts) samt kalle komponenter (som er registrert på serveren) for å utføre forskjellige oppgaver, f.eks. å koble seg til en database. Scriptspråket som benyttes i ASP-filer er enten JScript eller VBScript.

 • ASP er basert på Microsoft-teknologi
 • ASP står for «Active Server Pages«
 • ASP er et program som kjøres i IIS
 • IIS står for Internet «Information Server«
 • IIS kommer som en gratis komponent med Windows 2000/2003 server og kan ikke kjøres på en Linux server.

Kort om en ASP-fil

 • En ASP-fil er det samme som en HTML-fil
 • En ASP-fil kan inneholde tekst, HTML, XML og scripts
 • Scripts i en ASP-fil kan kjøres fra serveren
 • En ASP-fil har endelse «.asp»

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


ASP.NET webhotellAlle våre Windows webhotell støtter alle versjoner av ASP.NET.

Du kan kjøre alle dine ASP.NET applikasjoner på våre Windows webhotell,

ASP.NET er etterfølgeren til ASP og er et programmeringsspråk som brukes til å lage nettsider som benytter seg av .NET Framework teknologien til Microsoft.

ASP.NET bygger på Common Language Runtime (CLR), og er et webapplikasjonsrammeverk som gir brukere muligheten til å programmere dynamiske websider, webapplikasjoner og webtjenester.

.NET framework versjoner

ASP.NET webhotell

Microsoft startet utviklingen av .NET Framework på slutten av 1990-tallet under navnet «Next Generation Windows Services (NGWS)«. Første beta versjon av .NET 1.0 ble lansert på slutten av år 2000. Den første offisielle versjonen av .NET 1.0 kom februar 2002.

12 april 2010 ble .NET Framework 4 langsert sammen med Visual Studio 2010.

Versjon Versjon nr. Lanseringsdato:

Visual Studio

Standard i Windows

1.0 1.0.3705.0 2002-02-13 Visual Studio .NET
1.1 1.1.4322.573 2003-04-24 Visual Studio .NET 2003 Windows Server 2003
2.0 2.0.50727.42 2005-11-07 Visual Studio 2005 Windows Server 2003 R2
3.0 3.0.4506.30 2006-11-06 Windows Vista, Windows Server 2008
3.5 3.5.21022.8 2007-11-19 Visual Studio 2008 Windows 7, Windows Server 2008 R2
4.0 4.0.30319.1 2010-04-12 Visual Studio 2010

 

Hvordan ta i bruk og utvikle ASP.NET sider?

ASP.NET

Det eneste du trenger for å lage ASP.NET sider er et Windows webhotell. Dernest trenger du et program for å utvikle dine ASP.NET programmer. Til dette formålet kan du laste ned og installere den gratis programvaren Visual Web Deverloper fra Microsoft på din datamaskin. Under finner du link til noen ulike versjoner av disse gratis vertøyene fra Microsoft for utvikling av ASP.NET nettsider.

Til slutt må du fortelle webhotellet ditt hvilken versjon av ASP.NET du ønsker å kjøre. Dette gjøres ved å logge in på ditt kontrollpanel. Gå her til TOOLs og velg her Scripting Manager for å velge hvilke ASP.NET versjon du ønsker å benytte for dine .NET programmer. Når dette er gjort er det bare å laste opp dine ASP.NET applikasjoner.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


perl/CGIPerl er en forkortelse for «Practical Extraction and Report Language».

Dette er et språk som er optimert for enkelt å kunne scanne tekstfiler og skrive ut data i pene rapporter, og gjøre dette kjapt og effektivt. Dette gjør perl til et ypperlig verktøy for å søke gjennom logger og drive annet systemadministrativt arbeid, men det har i etterkant vokst til å bli så mye mer enn det.

Du har uten at du vet det sikkert brukt perl mange ganger på web. Hvis du har vært borti linker som heter noe med «cgi» er det høy sannsynlighet for at det ligger perl bak og kjører dem.

Perl er et såkalt scriptspråk, det krever ingen kompilator, men det krever at du har perl installert på webserveren. Perlprogrammer lager man som tekstfiler (f.eks i Notepad) og kjøres vha installert perl etterpå, eks slik: «perl mittskript.pl».

Perl kan brukes til nært sagt alt. Det finnes moduler for alle mulige og ikke mulige nettverksprotokoller og det er en stor brukerskare og mange utviklere.

Har jeg støtte for Perl/CGI?

Alle våre webhotell har støtte for Perl/CGI.

Har du et Linux webhotell er det bare å laste opp dine skript. Har du et Windows webhotell må du logge deg inn på ditt kontrollpanel og her gå til TOOLS + Scripting Manager for å aktivisere støtte for Perl/CGI.

Klikk her for å gå til Perl sine offsielle hjemmesider

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


pythonPython et et avansert programmeringsspråk som håndteres av non-profitt organisasjonen Python Software Foundation.

Alle våre Linux servere har støtte for programmeringsspråket Python.

Klikk her for å gå til deres offisielle hjemmeside for mer informasjon om Python og hvordan du benytter dette programmeringsspråket.

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


PHP (“PHP: Hypertext Preprocessor”.) er et dynamisk, tolket og løst typet programmeringsspråk hovedsakelig brukt for å utvikle dynamiske nettsider. PHPs syntaks ligner C og Perl. Den vanligste implementasjonen av PHP er en fri og åpen versjon skrevet i C og distribuert av The PHP Group via php.net og SourceForge. PHP distribueres under PHP-Lisensen.

PHP er idag verdens mest benyttede programmeringsspråk for å lage dynamiske nettsider.

PHP sider kan kjøres på alle våre webhotell – både våre Linux og Windows webhotell. Teknologien kjøres imidlertid best på våre Linux webhotell.

Serverne våre kjører idag siste versjon av PHP. I skrivende stund er dette PHP 5.5.

 

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Alle webhotell har støtte for JavaScript, men ikke JAVA

Hva er JAVA og JavaScript?

Java er et av verdens mest populær programmeringsspråk og er utviklet av Sun Microsystems. Programmet er såkalt åpen kildekode, slik at du gratis kan ta det i bruk.

Med Java kan du lage programmer som inkluderes som  en del av hjemmesidene dine. En av de mange fordelene med Java er at språket er plattform uavhengig. Det kan kjøres på Windows, Linux og Mac. Dette fordi det ikke er operativsystemet på maskinen din, men nettleseren din som tolker språket. Java kan ikke skade maskinen, fordi utviklerne har passet på å utelate funksjoner som oppretter, endrer og sletter filer.

Omtrent på samme tid som Java ble lansert, kom Netscape med sitt scriptspråk, Livescript, til bruk på websider. Det slo ikke noe særlig an, og da de så at Livescripts syntaks var nokså lik Javas, skiftet de navn fra Livescript til Javascript. Dette slo betydelig bedre an.

Det er viktig ikke å forveksle Java og Javascript, da de to i bunn og grunn har svært lite til felles. Javascript er mye mer lettfattelig en Java, og trenger ikke å kompileres (lages et eget program av) før bruk. Det kan i likhet med Java bygges inn i websider, men har ikke de samme bruksområdene.

Ikke alle nettlesere støtter Java og Javascript.

Har jeg støtte for Java og JavaScript?

Alle våre webhotell inkluderer støtte for Javascript, men ikke JAVA.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink


Ccron jobsron er en tidsbasert jobb kalender som kan kjøres på alle Unix baserte operativsystemer. Cron Jobs støttes av alle våre Linux webhotell, men ikke av våre WIndows webhotell.

Navnet cron kommer fra det greste ordet «chronos» som betyr på norsk «tid».

Cron gjør det mulig å lage en kalender som forteller når ulike skript og kommandoer skal kjøres. F.eks. kan du fortelle webhotellet ditt at en gang i timen skal de gjøre en bestemt handling.

Cron Jobs kan kun kjøres på en Linux server. som benytter Apache, noe alle våre Linux webhotell gjør

Hvordan sette opp en Cron Jobs?

Logg inn på cPanel – kontrollpanelet for ditt webhotell. Etter innlogging til cPanel finner du et menyvalg som heter Cron. Her setter du opp dine Cron Jobs. Du kan sette opp så mange cron jobber som du selv måtte ønske.

Please click here if this helped you.
0 people found this helpful. Permalink